Külföld
MADRID, SPAIN - DECEMBER 21:  Spanish Prime Minister and Popular Party (PP) leader, Mariano Rajoy (C) waves his hand as he gives a speech at his party headquarters'  balcony after his party won the most votes of the General Elections during a public meeting with supporters in Madrid, Spain on December 21, 2015. Spanish citizens went to the polls on 20th of December 2015 to vote for 350 members of the parliament and 208 senators. Popular Party won the elections but failed to reach overall majority. Burak Akbulut / Anadolu Agency

Nyert, de már most rengeteg a problémája a kormányfőnek

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 12. 21. 09:41

Mariano Rajoy nem lehet elégedett a sikerrel. Több mint harminc éves intézményrendszer hullott a porba.

A szavazatok teljes feldolgozottsága mellett megnyerte a spanyol parlamenti választásokat a konzervatív néppárt, a Partido Popular (PP), Mariano Rajoy vezetésével.

A szavazatok 28,72 százalékát szerezték meg, a 350 képviselői helyből 123-at, ami kevés a kormányzáshoz. 2011-hez képest nagyot buktak, akkor egyedül is kormányképes erő voltak a 186 hellyel.

Az előzetes várakozásoknak megfelelő eredményt ért el a PP, ugyanúgy, mint a második Partido Socialista Obrero Español, vagyis a szocialisták, a PSOE. (Ők 22,01 százalék, 90 hely)

Nagyot az új protespárt, a jobbközép Ciudadanos bukott, míg a szintén új formáció, a baloldali Podemos felülteljesített. (Előbbi 40, utóbbi 42 hely, a közös listákkal 69.) Grafikon:

Inkumbencia

Rajoy – triviálisan hangzik, de – azzal nyerte meg a választásokat, hogy ő a hivatalban lévő kormányfő, vagyis az inkumbens hatás erősen dolgozott mellette. A választást megelőző vitákban csak olykor-olykor vett részt, kerülte a konfrontációt, de szinte mindent megígért. Életszínvonal-növelést, az elvándorlás megakadályozását, munkahelyteremtést.

Három évtized

Azzal, hogy most nem szerzett többséget a PP és a PSOE is gyengén szerepelt, vége a több mint harminc éves politikai váltógazdaságnak, koalíciós kényszer van. De a választási matematikai sehogy sem jön ki. A nagykoalíciót a PP és a PSOE is elvetette.

De a PP-Ciudadanos esetleges koalíciónak sincs meg a szükséges 176 hely, ahogy a PSEO-Podemosnak sem.

Rajoy bajban, már a választások után is úgy fogalmazott, hogy „meg fogok próbálni stabil kormányt alakítani. Nem lesz könnyű.”

Ha nem talál maga mellé kormányképes alternatívát, akár még a vesztes szocialisták is kormányt alakíthatnak, a Ciudadanossal és a Podemossal.

Zsarolási potenciál

A két új párt a kampány során hangoztatta, hogy csak akkor szállnak bele bármilyen koalícióba, ha ők diktálnak (lásd: a magyar SZDSZ-hatás), erre reális esély nem sok van, de tény, hogy megkerülhetetlenek lesznek az új parlamentben.

Rengeteg kis párt szerzett még mandátumot, összesen tízen jutottak be, köztük például a katalán függetlenség-párti Democrácia e Llibertat nyolcat, a baszk nacionalista PNV és Bildu hatot, a kanári-szigeteki CCa-PNC pedig egyet.

Rendszerváltás

Pedro Sánchez, a PSEO vezetője a választás után úgy fogalmazott, új korszaknak kell kezdődnie a politikában, de elismerte, a győztes pártnak kell megpróbálnia kormányt alakítania.

Pablo Iglesias szerint rendszerváltás történt, Albert Rivera pedig úgy látta, eljött a lelkesedés korszaka.

A PP 2011-hez képest 3,7 millió szavazót veszített, a PSOE 1,5-öt, jelzésértékű fordulat, de a görög Sziriza sikere után sokan baloldali fordulatot vártak Spanyolországban is, a Podemos sikerét.

A PP-t leszámítva mindenki az 1978-as alkotmány újragondolását követeli (amit azért lesz nehéz keresztülvinni, mert a felsőházban többséget szereztek a konzervatívok), a katalán függetlenség is egyre inkább megoldásra szorul és akkor még ott van az óriási munkanélküliség és a gazdaság talpra állítása is.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(El Mundo, El País, spanyol belügyminisztérium)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.