Nagyvilág

Megerősített védelemmel készülhetnek a francia templomok a karácsonyra

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a biztonsági intézkedések megerősítését kérte a templomok bejáratainál a karácsonyi misék idejére, miután a november 13-i 130 áldozattal járó párizsi merényleteket követően továbbra is a legmagasabb szintű a terrorkészültség Franciaországban. A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy “jelenleg nincsenek konkrét fenyegetések a templomokkal szemben”.  A plébániákhoz, valamint a helyi rendőri és csendőri vezetőkhöz és a prefektusokhoz intézett pénteki levelében a belügyminiszter a biztonsági intézkedések megerősítését kéri december 24 és 25-én a templom környékén.

Hasonló ajánlást tett a belügyminiszter egy áprilisban meghiúsított, templomok ellen tervezett merényletkísérletet követően, valamint az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnep előtt. Áprilisban egy 24 éves algériai informatikus hallgató tervezett a párizsi régióban egy vagy több templom ellen támadást, de annak végrehajtása előtt őrizetbe vették.

Bernard Cazeneuve azt javasolta, hogy a nagyáruházak, múzeumok, színházak és más kulturális létesítmények beléptetéséhez hasonlóan a templomok kapujában is az őrök vetessék le mindenkivel a kabátját. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a dzsihadista merényletek után is fokozott fenyegetettségnek kitett Franciaországban egy templom ellen irányuló támadásnak “jelképes ereje” lenne. Ezért a belügyi tárca vezetője azt kéri, hogy korlátozzák a bejutási lehetőségek számár a templomokba, és “szenteljenek kitüntetett figyelmet a felügyelet nélküli csomagoknak, táskáknak”. Arra is emlékeztetett a belügyminiszter, hogy minden szokatlan viselkedésről értesíteni kell a rendőri szerveket.

Franciaországban 13 ezer katolikus egyházkerületben 45 ezer templom, valamint 4 ezer protestáns templom működik, ez utóbbiak közül 2600 evangélikus. A 17 áldozatot követelő januári párizsi merényletek óta 178 kiemelt katolikus intézmény élvez fokozott védelmet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik