Nagyvilág

Svédország útlevél-ellenőrzést vezet be az Öresundon, Dánia nem örül

Az érkező menekültek nagy száma miatt leterhelt Svédország az utasok útlevelének ellenőrzésére kötelezheti az Öresundon közlekedő buszok, vonatok és kompok munkatársait. Erről döntött a svéd parlament, a Riksdag csütörtökön. A svéd kormány előterjesztését 175 szavazattal fogadták el 39 ellenében.  Stockholm január 4-től tervezi az útlevél-ellenőrzés bevezetését az Öresund tengerszoroson a Dánia és Svédország közötti járatokon, egy legfeljebb hat hónapos időtartamra.

Lehet, hogy így akkor a németországi határ ellenőrzésére kényszerülünk

– figyelmeztetett kedden a dán parlamentben Lars Lokke Rasmussen, nagy visszalépésnek nevezve a tervezett intézkedést az öresundi régióra nézve.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök csütörtökön az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján úgy nyilatkozott, hogy országa elérte a lehetőségei határát a menekültek befogadása terén.

Jobban kívánjuk korlátozni az illegális bevándorlást, mivel ez mindenkinek érdeke. Nem utolsó sorban a menekülteké is. Már korábban kijelentettük: egyrészt készek vagyunk egy új szabályozás kialakításában részt venni és másrészt, hogy nincs lehetőségünk újabb menekültek befogadására. Egyszerre nem tudjuk felvenni azokat, akik most érkeznek hozzánk és még azokat is, akik Törökországban vannak

– mondta Löfven a TT svéd hírügynökségnek. Svédország nagyjából 190 ezer, míg Dánia 20 ezer menedékkérő érkezésével számol idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik