Nagyvilág

Merkel reméli, hogy a törökök segíteni fognak a menekültáradat mérséklésében

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 17. 17:35

Bizakodásának adott hangot a német kancellár azzal kapcsolatban, hogy Ankara eleget fog tenni vállalásainak és segíteni fog az Európába tartó menekültáradat mérséklésében. Angela Merkel erről a Törökország és nyolc uniós tagállam vezetőinek részvételével zajló migrációs “mini-csúcstalálkozó után beszélt csütörtökön. Angela Merkel brüsszeli sajtótájékoztatóján pozitívnak nevezte a csütörtöki tárgyalást, amelyen a török miniszterelnök mellett Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország állam-, illetve kormányfői vettek részt.

“Nagyon jó volt ez a találkozó” – fogalmazott a kancellár, hozzátéve, hogy a Törökországgal folytatott tárgyalásokon az illegális határátlépők számának határozott csökkentésére és egy önkéntes áthelyezési mechanizmus létrehozásának kérdésére fognak fókuszálni. Kijelentette: nem szükséges minden uniós tagállamnak részt vennie ebben a mechanizmusban, de szívesen látják a további csatlakozókat. A német kancellár arról számolt be, hogy az Európai Bizottság az Európai Tanács következő csúcstalálkozóján fogja bemutatni az áthelyezési mechanizmus létrehozására vonatkozó terveket.

Timmermanns is bizakodik

A “mini-csúcs” legfontosabb kérdését a szíriai és iraki menekültek áttelepítésére vonatkozó európai tervek jelentik. Törökországban jelenleg mintegy 2,5 millió menekült tartózkodik. Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke, aki szintén részt vett a találkozón, abbéli reményének adott hangot, hogy működni fog az EU és Törökország közötti megállapodás. “Fontos számunkra, hogy továbbra is együttműködjünk Törökországgal az akcióterv megvalósításában” – közölte az illetékes, aki emellett méltatta Ahmet Davutoglu török kormányfő “pozitív és proaktív” hozzáállását.

Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.