Nagyvilág

Jól nézze meg – ezek a raklapok százmilliárd forintot érnek

Meglepő drogcsempész-módszerre bukkantak a spanyol hatóságok, amikor a brit bűnüldözési ügynökség (NCA) információi alapján átkutattak egy faszenet szállító konténert a valenciai kikötőben. Első ránézésre úgy tűnhetett, hogy csak raklapokon szállított faszénnel teli zsákokból áll a rakomány, a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a raklapokat összepréselt kokainból készítették, csakúgy, mint a faszenek némelyikét.

Fotó: Europress

A spanyol hatóságok közlése szerint negyven darab raklapot foglaltak le, amelyekbe 1,4 tonna kokain volt elrejtve. A szállítmány Kolumbiából érkezett a második legnagyobb spanyol kikötőbe, egy hatszáz zsákból álló faszénszállítmánnyal. A vizsgálatok kiderítették, hogy két zsákban 120 kilogramm, faszénnek álcázott kokain volt. A szállítmány értékét nagyjából százmilliárd forintra becsülték.

Fotó: Europress

A szállítmányt egy faszénforgalmazással foglalkozó cég importálta Spanyolországba. A vállalat a rendőrség közlése szerint fedőcég volt, aminek telephelyén két kolumbiai vegyész irányításával vonták ki a kokaint a „raklapokból”. A drogot különböző vegyi anyagokkal vegyítve préselték össze, majd színezték be, hogy fának álcázzák. A brit és spanyol hatóságok közlése szerint „ipari méretű laboratóriumban” végezték a kokain kinyerését, amit aztán újracsomagoltak és szerte Európába szállítottak.

A szállítmánnyal kapcsolatban 12 embert tartóztattak le Spanyolországban, Nagy-Britanniában valamint Dubaiban. Az őrizetbe vett emberek között vannak kolumbiaiak és peruiak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik