Nagyvilág

Felállították a biztonsági kapukat a nemzetközi szuperexpresszeknél

Felállították és Ségolene Royal francia közlekedési és környezetvédelmi miniszter jelenlétében tesztelték csütörtökön a párizsi Gare du Nord vasúti pályaudvaron azokat a biztonsági kapukat, amelyeken a múlt havi merényletek miatt megszigorított biztonsági intézkedések részeként a Thalys szuperexpresszre felszálló utasoknak át kell haladniuk.

A fémdetektoros kapuk és a csomagok átvilágítása vasárnaptól működik Párizsban és az észak-franciaországi Lille pályaudvarán, ahonnan Belgium, Hollandia és Németország felé közlekednek a szuperexpresszek. Egy ilyen vonaton az utasok augusztus végén merényletet hiúsítottak meg.

A biztonsági kapuk felállításáról a 130 halálos áldozatot követelő november 13-i merényletek után döntött az illetékes miniszter.

Ségolene Royal csütörtökön azt mondta, hogy az új biztonsági intézkedések nem fogják lassítani az utasforgalmat, az utasoknak “elég a vonat indulása előtt húsz perccel” a pályaudvarra érkezniük.

A miniszter ismét utalást tett arra, hogy Brüsszelben, Amszterdamban és Kölnben is hasonló intézkedésre lehet számítani.

“Odavoltak, hogy milyen gyorsan felállítottuk a kapukat. Valamennyi (külföldi) kollegám felhívott, a jövő elején megszervezzük, hogy eljöjjenek megnézni” – mondta Ségolene Royal, aki szerint ha “az intézkedés beválik és jól működik”, valamennyi franciaországi vonatra kiterjeszthető lesz.

A francia állami vasúttársaság, az SNCF igazgatósága szerint egy pályaudvar felszerelése a kapukkal és az átvilágító berendezésekkel, valamint azok működtetése évi 2,5 millió euróba kerül.

A francia kormány vizsgálja a névre szóló vonatjegyek bevezetésének lehetőségét is.

Franciaországban eddig csak a London felé közlekedő Eurostar járatainál működött biztonsági kapu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik