Nagyvilág

A román fuvarozók kartellezéssel gyanúsítják a biztosítókat, óriási tüntetést szerveztek

Több ezer személy- és teherfuvarozó tüntetett Romániában a kötelező járműbiztosítások magas ára miatt csütörtökön. A legnagyobb tiltakozás Bukarestben, a kormány épülete előtt volt, de Románia más városaiban is felvonultak a fuvarozók, így például Kolozsváron, ahol egy hidat zártak le a város egyik bejáratánál. Bukarestben a kormány épülete előtti teret mintegy 7 ezer taxis és kisbusz lepte el, miután a hatóságok nem engedték be a városba a tehergépkocsikat.

A fuvarozók nehezményezik, hogy a legnagyobb román járműbiztosító, az Astra csődje után a piacon maradt többi kilenc cég jelentősen drágította a kötelező járműbiztosítást. A szállítók szerint ezt nem a kereslet és a kínálat alapján, hanem önkényesen, kartellezve tették a biztosítók.

Háromszorosra növelték a biztosítási díjakat

A tiltakozók szerint az elmúlt egy évben több mint háromszorosára nőttek a biztosítási díjaik. Példaként említették, hogy 2012-ben egy nemzetközi fuvart végző áruszállító jármű átlagbiztosítása 1200 lej (84 100 forint) volt, amely 2014-ben 4 ezer lejre (280 400 forint) emelkedett, míg az idén már 15 ezer lejbe (1 051 600 forint) került. Arra figyelmeztettek, hogy jövő évtől újabb drágulás lehet, miután az Astra csődjét követően a román felügyelet szigorította a biztosítók számára előírt garanciális feltételeket a kárigények fedezetére. A fuvarozók a kormány beavatkozását kérik, szabályozott díjak bevezetését szeretnék elérni.

A biztosítók szerint a fuvarozók általánosítanak, a tarifák nem nőttek valamennyi cégnél egyformán. A román felügyelet már a tüntetés előtt bejelentette, hogy vizsgálatokat kezdeményez a biztosítóknál a panaszok ellenőrzésére. A tüntetők az üzemanyagra kivetett, hét eurócentes, pótlólagos jövedéki adó eltörlését is követelték. A román kormány 2014 áprilisától vezette be a pótlólagos jövedéki adót, amelyet el akartak törölni a nyáron elfogadott új adótörvénnyel. A jövő évi államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása érdekében, más adócsökkentésekkel együtt 2017-re halasztották ennek törlését is. Az incidensek nélküli tüntetés délután ért véget.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik