Nagyvilág

Novemberben kezdődtek a beavatási szertartások, már 43 fiú halt meg Dél-Afrikában

A novemberben megkezdődött nyári beavatási szertartások keretében ez idáig negyvenhárman haltak meg szakszerűtlenül végrehajtott körülmetélés miatt a Dél-afrikai Köztársaságban – közölte David van Rooyen, frissen kinevezett vállalatirányítási és hagyományügyi miniszter.

A miniszter szerint “teljes mértékben elfogadhatatlan”, hogy ennyien vesztették életüket a férfivá érést jelentő beavatkozás következtében. A legtöbb haláleset (30) Kelet-Fokföld tartományban, Nelson Mandela szülőföldjén történt, ahol ezek a rítusok a térségben többségben élők xhoszák kultúrájának alapelemei. A többi haláleset Szabadállam (6), Észak-Fokföld (3), Nyugat-Fokföld (2), Gauteng (1) és Északnyugat (1) tartományokban történt.

Lenne ellenőrzött megoldás

A Pretoriában tartott sajtótájékoztatón Van Rooyen arra buzdította a szülőket és gondviselőket, hogy kizárólag engedéllyel működő beavatóiskolákba küldjék a fiatal fiúkat. Ezek az iskolák az egészségügyi minisztérium által meghatározott törvények és szabályok szerint végzik a beavatkozást. A miniszter szerint különböző szektorokkal együttműködve igyekeznek biztosítani, hogy a fiatal férfiak biztonságos körülmények között eshessenek át a körülmetélésen, továbbá az egészségügyi minisztériummal is összedolgoznak egy figyelemfelkeltő kampány elindításán.

Dél-Afrikában évente sokak halálát okozzák az egészségügyi és biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyó illegális beavatási szertartások. A hivatalos adatok szerint 2005 és 2015 között több mint 500-an haltak meg a szertartások következményeitől, és 300-an vesztették el a nemi szervüket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik