Nagyvilág

A kanadai kormányfő bocsánatot kért az őslakosoktól az állam nevében

Az állam nevében ünnepélyesen bocsánatot kért a kanadai kormányfő az ország őslakosaitól azokért a visszaélésekért, amelyeket a Kanadában évtizedeken át működő bentlakásos iskolákban kellett elszenvedniük az őslakos gyerekek tízezreinek.

A Liberális Párt élén álló, tavaly októberben megválasztott Justin Trudeau helyi idő szerint kedden Ottawában intézte szavait az őslakosokhoz, miután megkapta a kanadai Bizottság a Megbékélésért és Igazságért (TRC) végleges jelentését az őslakosokkal szembeni kegyetlenkedésekről. A testület hat éven keresztül gyűjtötte a nevelőintézetek vagy diákotthonok egykori, még élő lakóinak tanúvallomásait, és csaknem 7 ezer interjú alapján állította össze a jelentést, amelynek tartalma már júniusban ismertté vált.

Trudeau az intézetekben elkövetett visszaéléseket “Kanada történetének egyik legsötétebb fejezetének” nevezte.

A legmélyebb vágyam az, hogy ez a jelentés és a levont tanulságok segítenek majd jóvátenni a bentlakásos iskolai rendszer által okozott fájdalom egy részét, és elősegítik a hosszú ideje elvesztett bizalom helyreállítását, hangsúlyozta a kanadai miniszterelnök.

A bentlakásos iskolai rendszert az ottawai vezetés nevében keresztény vallási szervezetek irányították, amelyek családjuk akarata ellenére a 19. század végétől az 1970-es évekig bezárólag nagyjából 150 ezer indián, mesztic (métis) és inuit (eszkimó) gyereket kényszerítettek arra, hogy otthonuktól több száz kilométerre, nevelőintézetekben éljenek, ahol rendszeres fizikai, lelki és szexuális erőszaknak voltak kitéve. Ezzel a módszerrel megpróbáltak véget vetni a kanadai őslakosok mint önálló jogi, társadalmi, kulturális, vallási és faji entitások létezésének – állapítja meg a TRC régóta várt jelentése.

A dokumentum szerint ezekben a diákotthonokban legalább 6 ezer gyerek vesztette életét alultápláltság, betegség vagy erőszak miatt, és több mint felüket tömegsírokban temették el.

Az utolsó ilyen, őslakosoknak fenntartott nevelde 1996-ban zárt be.

A TRC 94 ajánlást tett a megbékélés jegyében, köztük azt, hogy Kanada “fogadja el és hajtsa végre maradéktalanul az őslakosok jogairól szóló ENSZ-nyilatkozatot”.

Trudeau elődje, a konzervatív Stephen Harper júniusban elutasította a testület számos ajánlását, köztük azt is, amely a világszervezet említett nyilatkozatára vonatkozik. Harper azonban 2008-ban maga is bocsánatot kért a bentlakásos iskolai rendszer életben maradt áldozataitól.

A jelenlegi kormányfő azonban leszögezte, hogy hazája “teljesen alkalmazni fogja” az ajánlásokat, élükön az ENSZ szóban forgó dokumentumával.

A 34 milliós kanadai népesség nagyjából 5 százalékát teszik ki az őslakosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik