Nagyvilág

Ők a muszlimok, akik harcolni mennek az Iszlám Állam ellen

Szaúd-Arábia vezetésével 34 ország megalakított egy terrorellenes iszlám katonai szövetséget – jelentették be kedden az érintett országok egy közös közleményben, amelyet az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség ismertetett.

A katonai szövetség hadműveleti központja a szaúdi fővárosban lesz – tették hozzá. Sok arab ország – köztük Egyiptom, Katar, az Egyesült Arab Emírségek -, valamint más iszlám országok – például Törökország, Malajzia, Pakisztán – szerepel az alapítók listáján. Ezeknek az országoknak “kötelességük megvédeni az iszlám nemzetet az összes terrorista csoport és szervezet minden gonoszságától, hívják ezeket a szervezeteket bármilyen néven, és tartozzanak bármelyik vallási irányzathoz, ha halált és romlást hoznak a Földre, és céljuk az ártatlanok terrorizálása” – olvasható a közleményben.

A síita muzulmánok lakta Irán, amely Szaúd-Arábia fő riválisa az arab világban való befolyásszerzésben, nem vesz részt a koalícióban. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, védelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a szövetség a szíriai, az iraki, a líbiai, az egyiptomi és az afganisztáni terrorizmus elleni erőfeszítéseket fogja összehangolni, de nem fejtette ki, hogy ez milyen konkrét lépéseket jelentene. “Összehangoljuk majd a nagyhatalmakkal és a nemzetközi szervezetekkel a szíriai és az iraki hadműveleteket” – mondta. Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Államra koncentrálnak-e, azt válaszolta: “Minden terrorszervezetre, amely a szemünk elé kerül.”

Az Egyesült Államok az utóbbi időben egyre határozottabban hangoztatta azt a nézetét, hogy a perzsa-öbölbeli arab országoknak jobban kellene támogatniuk az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai hadjáratot Irakban és Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik