Nagyvilág

Külön is leül Törökországgal nyolc EU-tagállam

A szíriai és iraki menekültek áttelepítésére vonatkozó terv lesz a középpontban.

Migrációs „mini-csúcsot” tartanak csütörtökön az EU-csúcs előtt Brüsszelben – a találkozón a török miniszterelnökkel tárgyalnak Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország vezetői. A megbeszélésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz.

Az egyeztetés fő témája a Törökországgal folytatandó együttműködés, és az EU külső határainak védelme lesz. Sajtóhírek szerint az osztrák kancellár kezdeményezte a megbeszélést, a török külügyminiszter pedig azt mondta: „egy hullámhosszon lévő országok” találkozóját tartják, Angela Merkel vezetésével.

A csúcs legfontosabb kérdése lesz a szíriai és iraki menekültek áttelepítésére vonatkozó európai terv. Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere azt mondta: „illuzórikus” az az elképzelés, hogy az európai országok menekültek százezreit lesznek képesek áttelepíteni.

Az Európai Bizottság nem közölt konkrét számot, de azt írta: ha sikerül mérsékelni a Törökországból érkező menekültáradatot, az uniós tagállamoknak szíriai menedékkérőket kellene befogadniuk Törökországból. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik