Külföld
Big Ben (big ben, london, )

Fej fej mellett a brit EU-távozást követelők és ellenzők

24.hu
24.hu

2015. 12. 15. 18:54

42 százalék kilépne, 40 meg bentmaradna az EU-ban a britek közül. Hamarosan választaniuk kell élesben is, elég szoros meccs várható.
Korábban a témában:

A legújabb felmérések szerint változatlanul igen szűk a különbség a brit EU-tagság fenntartását pártolók és a kilépést támogatók aránya között. A Survation közvélemény-kutató keddi, több mint tízezer fős mintán elvégzett online vizsgálata szerint ha most tartanák a népszavazást, a britek 42 százaléka voksolna arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, 40 százalék viszont a bennmaradásra szavazna. A bizonytalanok aránya 18 százalék.

A Survation szakértői szerint a különbség a hibahatáron belül van. A cég visszatekintő grafikus kimutatása azt jelzi, hogy csak szeptember eleje óta négyszer váltották egymást az élen a bennmaradást, illetve a távozást támogatók, de mindegyik alkalommal néhány százalékon belül maradt a különbség.

Az öregek mennének, a suhancok maradnának

Az eredményhez fűzött elemzés szerint az egyes korcsoportok között jóval szélesebb a megoszlás. A 18-34 éves válaszadók 53 százaléka mondta azt, hogy Nagy-Britannia további EU-tagságára adná a voksát, az 55 éven felüliek csoportjában ugyanakkor csak 33 százalék támogatja a bennmaradást.

Jelentős a különbség a konzervatív és a munkáspárti választók között is. A konzervatív kormánypárt támogatói közt 44:38 arányú relatív többségben vannak azok, akik azt szeretnék, ha Nagy-Britannia távozna, a legnagyobb ellenzéki frakciót adó Labour hívei közül 56 százalék pártolja a brit EU-tagságot, és csak 29 százalék támogatná a kilépést.

A menekültek a hibásak

A Survation szerint a bizonytalanok közül 43,5 százalék mondta azt, hogy a menekültválság miatt nagyobb valószínűséggel, 7 százalék viszont ugyanezen ok miatt kisebb eséllyel voksolna a kilépésre, ha végül részt venne a népszavazáson. A bizonytalanok 23 százalékának döntését saját elmondásuk szerint nem befolyásolná a menekülthelyzet, ha elmennének szavazni.

A konzervatív brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról. London a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és szándékai szerint a tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozása lenne – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.