Nagyvilág

Az oroszokat mostantól hivatalosan sem érdekli, mit gondol a világ

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta kedden azt a törvényt, amelynek értelmében az orosz alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyhatja a nemzetközi bíróságok döntéseit.

A törvény lehetővé teszi az orosz alkotmánybíróságnak, hogy végrehajthatatlannak minősítse a nemzetközi törvényszékek döntéseit, közülük is elsősorban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéleteit, amennyiben azok ellentétesek az orosz alkotmánnyal.

A törvény javaslatát maga az alkotmánybíróság nyújtotta be júliusban, az orosz parlament alsóháza (Állami Duma) december 4-én szavazta meg, a felsőház (Szövetségi Tanács) pedig 9-én fogadta el. Magában a javaslatban megjegyezték, hogy az 1996-ban Oroszország által is aláírt Emberi Jogok Európai Egyezménye – amelynek a végrehajtására hozták létre az EJEB-et – és az orosz alkotmány között a legtöbb esetben nincs ellentét, de ha ez mégis előfordul, akkor az orosz alkotmány élvez elsőbbséget.

A törvénnyel kapcsolatosan Putyin korábban azt mondta, hogy Oroszország semmi újat nem “talált ki, az európai országok is ugyanezt az utat járják be”.  Az AFP francia hírügynökség egy korábbi beszámolójában úgy vélte, a törvénnyel a Jukosz kőolajipari vállalat egykori részvényesei kárpótlásának elutasítását készítik elő Moszkvában.

Amennyiben Oroszország nem lesz kötelezhető a jövőben az EJEB döntéseinek alkalmazására, akkor azt az ítéletet sem kell figyelembe vennie, amely 1,9 milliárd eurós kártérítés kifizetésére kötelezi a 2004-ben pénzügyi csalás vádjával szétdarabolt Jukosz vállalat volt részvényeseinek, közöttük az orosz szövetségi nyomozó bizottság által gyilkosság szervezésével múlt héten megvádolt ellenzéki Mihail Hodorkovszkij főrészvényesnek.

A Jukosszal kapcsolatosan a hágai nemzetközi döntőbíróság 2014-ben döntött úgy, hogy Moszkvának 50 milliárd dollár (37 milliárd euró) kárpótlást kell megfizetnie az olajvállalat részvényesei számára. Oroszország azonban elutasította az ítélet végrehajtását, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Moszkva megvédelmezi az érdekeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.