Nagyvilág
German Chancellor and Christian Democratic Union (CDU) leader Angela Merkel waves to the delegates after her speech at the CDU annual federal congress in Karlsruhe, southern Germany, on December 14, 2015. German Chancellor Angela Merkel is seeking to stamp out dissent in her conservative Christian Democratic Union's party congress over a record refugee influx after months of corrosive infighting.  AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE / AFP / THOMAS KIENZLE

Merkel: nem „tömegek” jönnek, hanem emberek

24.hu
24.hu

2015. 12. 14. 14:34

A német kancellár szerint jogos az aggodalom, hogy a menekültek tartósan megváltoztatják az országot. Felidézte azt is, amikor Budapestről gyalog indultak a menekültek Ausztria felé.

Keresztény pártként tudomásul kell venni, hogy a menekülthullámmal nem „tömegek özönlenek” Németországba, hanem emberek érkeznek, akiknek a méltóságát tiszteletben kell tartani – jelentette ki Angela Merkel a CDU kongresszusán.

A pártelnök-kancellár ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy a menedékkérők nagy száma aggodalmat kelt a lakosság körében és azt mondta: jogos az aggodalom amiatt is, hogy a menekültek tartósan megváltoztatják az országot. Ugyanakkor a XXI. században a bezárkózás nem ésszerű választás, a menekültek beáramlása pedig lehetőségeket is jelent, ennek felismeréséhez pedig fel kell idézni a CDU alapító eszméit, mindenekelőtt a párt politikáját vezérlő keresztény emberképet – mondta.

Merkel azt mondta, hogy a menekülteknek be kell illeszkedniük, tiszteletben kell tartaniuk a német értékeket, a „multikultit” pedig élethazugságnak nevezte, amely párhuzamos társadalmak kialakulásához vezet.

Németország támogatja az Európai Bizottság javaslatát a schengeni övezet külső határait védő uniós intézmény kiépítéséről, mert létfontosságú számára az övezet fennmaradása – erre is kitért a kancellár.  Szerinte az európai menekültválság Schengen első nagy próbatétele, amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer nem nőtt fel a feladathoz. Ezt a gondot pedig a bizottság rövidesen bemutatandó javaslata alapján kell orvosolni – vélte.

A kancellár felidézte, hogy szeptember 4-én a Budapesten rekedt menekültek ezrei gyalog indultak el Ausztria felé. Azt mondta: ez a helyzet az európai értékek próbatétele volt, Németország és Ausztria pedig a humanitás parancsára döntött ügy, hogy beengedi ezeket az embereket. Szerinte az az éjszaka megmutatta, hogy a második világháború óta legnagyobb menekülthullámmal kell megbirkózni, és az Európai Unió történelmi próbatétel elé került. A közös európai megoldás kidolgozása és az európai szolidaritás biztosítása nehezen halad előre, de megéri küzdeni, Németország és az EU végül kiállja majd a próbát – mondta a kancellár.

 

A politikus beszédében hitet tett amellett is, hogy érezhetően csökkenteni kell a Németországba érkező menedékkérők számát – áll az MTI összefoglalójában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.