Nagyvilág

Előkerült a napok óta keresett kínai milliárdos

Visszatért hivatalába Kína egyik leggazdagabb embere, a Fosun befektető vállalat alapító elnöke, Kuo Kuang-csang, aki néhány napja ismeretlen helyen tartózkodott, és eltűnése után felbolydult a tőzsde, cége papírjainak kereskedését pedig fel kellett függeszteni, jelentette be a helyi média hétfőn.

A legfrissebb jelentések szerint Kuo megjelent a vállalat belső, de nyilvános éves értekezletén, miután “befejezte közreműködését egy folyamatban lévő, de nem a cégét érintő nyomozásban”.

A Shanghai Daily című napilap internetes oldalán hétfőn ismertette a Fosun hétvégi közleményét, miszerint főnökük “elsősorban személyes ügyek” révén érintett egy nyomozásban, és bíznak benne, hogy teljesítve kötelezettségét, messzemenőkig együttműködik a hatóságokkal. Részleteket azonban az ügy kényessége miatt nem voltak hajlandóak közölni.

A Fosun International és Fosun Pharma kereskedését hétfőn újraindították, ezekben Kuónak 41, illetve 16 százalékos részesedése van. Mindkét részvény körülbelül 13 százalékos eséssel nyitott a hongkongi tőzsdén. A cég közölte, hogy szükség esetén vásárolni fog a papírjaiból.

Először múlt csütörtökön este, a Cajhszin pénzügyi, gazdasági magazin internetes oldalán jelent meg, hogy a Fosun Group feje elérhetetlenné vált. A média nyomban arra gyanakodott, hogy Kuót az országban folyó korrupcióellenes kampány végrehajtói érték utol.

A Fosunt agresszív nemzetközi terjeszkedései jellemzik, számos külföldi befektetésük volt. Legutóbb a Club Med üdülési csoport részvényeinek megvásárlásával kerültek be a nemzetközi sajtóba, akkor 939 millió eurót költöttek el. Részesedésük van a Folli Follie-ban, a Carusóban és az Ironshore-ban, valamint a Nasdaq értéktőzsdén is jegyzett kínai Bona filmstúdióban is. Nemrégiben 20 százalékban résztulajdonosai lettek a Cirque du Soleil kanadai szórakoztatóipari óriásnak.

A Forbes magazin márciusi jelentése szerint A Fosun International már négy, a világ leggazdagabbjai közé tartozó dollármilliárdost adott Kínának. Közülük is a legtehetősebb a kínai Warren Buffetnek is nevezett, 48 éves Kuo Kuan-csang, akinek akkori vagyonát 5,9 milliárd dollárra tették, míg ügyvezető alapítótársa,

Liang Hszin-csün 2,2 milliárddal követte. A többiek épp hogy túllépték a milliárdos küszöböt. Mind a négyen a sanghaji Fudan Egyetemen végeztek, és 1992-ben alapították a Fosunt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik