Nagyvilág

Visszalépésekkel törnék le a francia szélsőjobb szarvát

Megkezdődött a regionális választások második fordulója, a Nemzeti Front több régióban is esélyes a győzelemre.

Vasárnap reggel elkezdődött Franciaországban a regionális választások második fordulója, melynek tétje, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontnak sikerül-e megismételni az első fordulóban elért győzelmét és elnyerni egy vagy több régió irányítását.

A kisebb szavazókörökben este 6 vagy 7 óráig, a nagyvárosokban 8 óráig lehet szavazni. Idén újraszabták a régiókat, így 13 tanács vezetéséről lehet dönteni. Korábban 22 régió volt, melyek közül 21-et a kormányzó Szocialista Párt irányított.

A múlt vasárnapi első fordulóban a szélsőjobboldali Nemzeti Front 13 régióból hatban végzett az élen, országos összesítésben a párt a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg. Az utolsó felmérések nagy bizonytalanságot mutatnak a Nemzeti Front esélyeit illetően: a három nagy politikai erő, Le Pen pártja, a Köztársaságiak, valamint a Szocialista Párt között kiegyenlítettek az erőviszonyok. Abban a három körzetben, ahol a Nemzeti Front jelöltje került az élre, a baloldal pedig a harmadik helyre szorult, a szocialisták visszaléptették jelöltjeiket a Nicolas Sarkozy vezette Köztársaságiak javára.

A visszaléptetések után a kormánypárt arra hívta fel a szavazókat, hogy voksoljanak a jobboldali jelöltre, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét. Ez a közvélemény-kutatások szerint sikerülhet is, mert ezzel már a Köztársaságiak vezetnek a szélsőjobboldaliak előtt, igaz, csak néhány százalékkal.

Elzászban ugyanakkor a 16 százalékot elérő szocialista jelölt nem volt hajlandó visszalépni. Az ő körzetében emiatt a Nemzeti Front győzhet, és Közép-Franciaországban is Le Pen pártja esélyes a győzelemre.

Korzikán négy lista is indul: a három nagy párt mellett a sziget függetlenségéért harcolók is állítottak jelölteket. Itt mind a négy erőnek esélye van a győzelemre. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik