Nagyvilág

Két napig tárgyalt hiába a két Korea

Minimális bizalom nélkül belátható időn belül áttörésre sem lehet számítani a két ország viszonyában.

Közel két év óta először volt magas szintű találkozó a két Korea vezetése között, de a két napos tárgyalások semmilyen megállapodásra nem vezettek. Igaz, áttörésre senki nem is számított, arra viszont igen, hogy a számos érintett téma közül néhányban sikerül valamiféle előrelépést felmutatni.

A miniszterhelyettesi szintű megbeszéléseken előkerült a turizmus kérdése – a valutára erősen rászoruló Észak-Korea szerette volna elérni, hogy Dél-Korea ismét küldjön turistacsoportokat az északi Kumgang-hegységbe. A turisztikai együttműködést Szöul 2008-ban függesztette fel, miután egy észak-koreai katona agyonlőtt egy nyaraló nőt. Most sem akartak hallani a turizmus felélesztéséről, napirendre tűzték ugyanakkor a családegyesítések kérdését – szeretnének tető alá hozni egy újabb találkozót azoknak, akik az 1950-es években elszakadtak egymástól. Észak-Korea viszont a családegyesítések kérdését a turizmus újraindításához kötötte – mondta a déli főtárgyaló.

Az észak-koreai központi hírügynökség Szöult azzal vádolta, hogy nem volt hajlandó központi kérdések megtárgyalására és ésszerűtlen követelésekkel állt elő, amivel megakadályozta az előrehaladást.

Észak- és Dél-Korea hat évtizede gyakorlatilag háborúban áll egymással, a két ország között teljesen hiányzik a bizalom. Így az államközi tárgyalások korábban is már a kezdeteknél elakadtak. A dél-koreai Sejong Institute elemzője szerint egyik oldal sem akar igazán lényegi kérdésekről tárgyalni, ezért belátható időn belül nem várható áttörés. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik