Nagyvilág

A szélsőséges an-Nuszra Front szerint árulás a szíriai ellenzéki megállapodás

Az oroszoknak sem tetszik, hogy nem volt ott minden ellenzéki csoport a rijádi találkozón.

Árulásnak nevezte a szíriai ellenzéki csoportok által Rijádban elfogadott keretmegállapodást az egyik legerősebb szíriai fegyveres szervezet, a szélsőséges an-Nuszra Front. Az al-Kaida szíriai szárnyaként számon tartott csoport vezetője, Abu Mohamed al-Goláni azt mondta: a találkozó, melyben béketárgyalásokat irányoztak elő az Aszad-rezsimmel, összeesküvés volt, nem konferencia, a résztvevők pedig elárulták azokat, akik vérüket adták Szíriáért.

Az ellenzéki csoportok csütörtökön a kormánnyal folytatandó egyeztetések menetéről állapodtak meg, abban ugyanakkor egyetértettek, hogy a politikai átmenet kezdetével Bassár el-Aszadnak távoznia kell a hatalomból.

A konferenciára eleve nem hívták meg az an-Nuszrát, és persze az Iszlám Államot sem, de az észak-szíriai kurd milíciák is távol maradtak. Oroszország épp azzal bírálta a találkozót, hogy nem képviseltette rajta magát az összes ellenzéki csoport, a résztvevők mégis a szíriai ellenzék egészének képviseletében nyilvánultak meg. Azt az orosz állásfoglalás nem részletezte, mely csoportok kimaradását nehezményezik. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik