Nagyvilág

Kaliforniai lövöldözés: félnek a dzsihadista feleségektől

A San Bernardinó-i mészárlás pakisztáni női gyilkosának szerepe miatt attól tartanak, hogy több külföldről beházasodott amerikai nő is veszélyt jelenthet.

A dzsihadisták bevándorlásához értő bevándorlási jogászok és korábbi amerikai diplomaták szerint nem lehet arról tudni, hogy dzsihadista terrorista nők azért házasodnának nyugati állampolgárokkal, hogy támadást hajtsanak végre az adott országokban. Emellett még mindig nem tiszta, hogy a 29 éves Tashfeen Malik is így tett volna – írja az AP.

MTI / AP / FBI
MTI / AP / FBI

A szakértők viszont arra a figyelmeztetnek, hogy mindez megváltozhat, és feltüzelhetik a nőket, hogy a csatlakozzanak a férfiakhoz a nyugati színtéren a harchoz. Egyelőre az Iszlám Állam tiltja a nők számára, hogy fegyvert ragadjanak, de ilyen tekintetben a terrorszervezet nem ragaszkodik a dogmákhoz, és változtathat a szabályokon.

A 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook múlt szerdán 14 embert megölt, 21-et megsebesített a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd a rendőrökkel vívott tűzharcban meghalt. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam terrorszervezet ihlette, arra viszont eddig nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá. Az FBI terrorcselekménynek tekinti a vérengzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik