Nagyvilág

Szerbek adták el Amerikába a párizsi merényleteknél használt fegyvert

Rejtély, hogyan került vissza Európába, de a Zastava gyár szerint ők szabályosan jártak el.

A novemberi párizsi merényletek során Szerbiából származó fegyvereket is használtak a terroristák, köztük olyan M92-es félautomata fegyvert, melyet a Zastava fegyvergyár 2013-ban szállított az Egyesült Államokba. A vevő egy internetes fegyverkereskedő cég volt, nem világos, hogyan jutott vissza a fegyver Európába.

A többi fegyver nagy részét a délszláv háború előtt gyártották. Ezek az AK-47-es módosított változatai. Milojko Brzakovic, a kragujeváci gyár igazgatója elmondta: a Zastava legálisan értékesített minden fegyvert, azok később kerültek valahogyan a feketepiacra. Egyet 1983-ban Boszniába adtak el, egy másikat 1987-ben Macedóniába, kettőt pedig Horvátországba 1987-ben és 1988-ban.

Az Amerikába eladott M92-est vadász- és sportfegyverként árulják. Sorozatlövést nem képes leadni. Az Egyesült Államokban legálisan lehet tartani, 130 ezer forint körüli összegért kapható. Az AK-47-es alapján tervezték, „rövid Kalasnyikovnak” is nevezik. A terrortámadáshoz használt példányt egy floridai kereskedőnek adták el, amelynek évente 25 ezer fegyvert szállítanak.

A Zastava egyébként a szerb kormány felügyelete alatt exportálhat fegyvereket, az amerikai eladáshoz is megkapták a hozzájárulást. Az Egyesült Államokban szintén kormányzati hozzájárulásra volt szükség az importhoz. Brzakovic szerint így az általa vezetett gyár nem vádolható meg azzal, hogy terroristáknak értékesítene fegyvereket.

Korábban az is kiderült, hogy a januári párizsi terrortámadáshoz olyan fegyvereket használtak, amelyeket a szlovákiai Simonyból hatástalanított állapotban vásároltak, majd újra működőképessé tettek. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik