Nagyvilág

Kizárnák az állami hatóságokat a boszniai szerbek

Egy háborús bűnöket vizsgáló nyomozás miatt akadtak ki.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya bejelentette, hogy megszakítják az együttműködést az állami bírósággal, ügyészséggel és rendőrséggel. Erre a parlamentnek is rá kell bólintania, ezért csütörtök délutánra rendkívüli ülést hívtak össze – közölte Milorad Dodik miniszterelnök. A döntés hátterében az áll, hogy a hatóságok razziát tartottak egy helyi rendőrőrsön és helyi kormányzati hivatalokban, egy háborús bűnöket vizsgáló nyomozás keretében.

Bosznia-Hercegovinát két entitás alkotja, a bosnyák és horvát többségű kantonokból álló Bosznia-hercegovinai Föderáció, valamint a közigazgatásilag egységes Szerb Köztársaság. A daytoni béke óta nemzetközi ellenőrzés alatt áll az ország, a hatalom az ENSZ-főmegbízott kezében összpontosul.

A banja lukai székhelyű szerb kormány provokációnak nevezte a razziát és utasította a belügyminisztériumot, hogy akadályozza meg a bosznia-hercegovinai hatóságok bejutását a Szerb Köztársaság és a helyi önkormányzatok épületeibe.

Dodik korábban azt is közölte, hogy népszavazást tartanának arról, lehet-e a régióban fennhatósága a boszniai bíróságnak, ami erősíti a nyugati aggodalmakat azal kapcsolatban, hogy fenn lehet-e tartani a törékeny békét az országban. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik