Nagyvilág

Hodorkovszkij szerint forradalom jön Oroszországban

A korábban tíz évre bebörtönzött olajmágnás azt mondta: az oroszok Stockholm-szindrómában szenvednek.

A Jukosz olajtársaság egykori vezetője, Vlagyimir Putyin egyik fő kritikusa, Mihail Hodorkovszkij egy szerdai interjúban azt mondta: elkerülhetetlen a forradalom Oroszországban, és már 2018-ban sor kerülhet rá. A kérdés az, hogyan lehet ezt az átmenetet aránylag békésen végbevinni – mondta.

Hodorkovszkij szerint Putyin rendszerének 2017-ig van elegendő tartaléka, utána gazdasági és politikai összeomlás következhet, ha a nyugati szankciókat nem oldják fel addig.

A volt olajmágnás tíz évet töltött börtönben, miután adóelkerüléssel, csalással, sikkasztással vádolták meg. 2013-ban Putyin adott neki kegyelmet humanitárius okokra hivatkozva, ezután Londonba utazott.

Ugyanakkor erre a hétre idézést kapott az orosz hatóságoktól, egy 1998-as gyilkossági ügyben hallgatnák ki. Egy szibériai polgármester megöléséről van szó, amelyért a Jukosz egykori biztonsági főnöke életfogytiglani börtönt kapott. Hodorkovszkij szerint Putyin személyesen rendelte el az ő felelősségre vonását az ügyben, hogy elterelje a figyelmet saját, bűnözői körökkel fenntartott kapcsolatairól.

„Putyinnak és köreinek független bíróság előtt kell elszámolnia cselekedeteivel” – mondta Hodorkovszkij, hozzátéve, hogy ennek elérését tűzte ki célul. Szerinte az orosz államfő megdöntötte az alkotmányos berendezkedést, hogy megtartsa hatalmát. A korrupció és a rossz vezetés felemészti az ország gazdasági tartalékait – jelentette ki.

Hodorkovszkij azt is mondta, hogy nem érdekli ugyan a politika, de orosz állampolgárként nem nézheti tétlenül, hogy mi történik. Vlagyimir Putyin toronymagas támogatottságát Stockholm-szindrómaként jellemezte, melynek lényege, hogy a túszok szeretetet kezdenek érezni fogva tartóik iránt. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik