Nagyvilág
Mikhail Khodorkovsky, founder of Open Russia, speaks on "Russia’s Strategic Interest with the West," at the Atlantic Council in Washington, DC, June 17, 2015. Prior to his arrest in 2003, Khodorkovsky, one of Kremlin’s most prominent critics, was the head of Yukos, one of Russia’s largest oil producers, and an increasingly outspoken critic of corruption in Russia. Khodorkovsky was arrested, charged with fraud and tax evasion, and sentenced to nine years in prison, prolonged to eleven after the second trial. Khodorkovsky, who was declared a prisoner of conscience by Amnesty International, was released in December 2013 prior to the Sochi Olympics. In 2014, Khodorkovsky relaunched Open Russia, a nongovernmental organization aiming to unite pro-European Russians to promote a strong civil society.  AFP PHOTO/JIM WATSON / AFP / JIM WATSON

Hodorkovszkij szerint forradalom jön Oroszországban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 12. 09. 18:40

A korábban tíz évre bebörtönzött olajmágnás azt mondta: az oroszok Stockholm-szindrómában szenvednek.

A Jukosz olajtársaság egykori vezetője, Vlagyimir Putyin egyik fő kritikusa, Mihail Hodorkovszkij egy szerdai interjúban azt mondta: elkerülhetetlen a forradalom Oroszországban, és már 2018-ban sor kerülhet rá. A kérdés az, hogyan lehet ezt az átmenetet aránylag békésen végbevinni – mondta.

Hodorkovszkij szerint Putyin rendszerének 2017-ig van elegendő tartaléka, utána gazdasági és politikai összeomlás következhet, ha a nyugati szankciókat nem oldják fel addig.

A volt olajmágnás tíz évet töltött börtönben, miután adóelkerüléssel, csalással, sikkasztással vádolták meg. 2013-ban Putyin adott neki kegyelmet humanitárius okokra hivatkozva, ezután Londonba utazott.

Ugyanakkor erre a hétre idézést kapott az orosz hatóságoktól, egy 1998-as gyilkossági ügyben hallgatnák ki. Egy szibériai polgármester megöléséről van szó, amelyért a Jukosz egykori biztonsági főnöke életfogytiglani börtönt kapott. Hodorkovszkij szerint Putyin személyesen rendelte el az ő felelősségre vonását az ügyben, hogy elterelje a figyelmet saját, bűnözői körökkel fenntartott kapcsolatairól.

„Putyinnak és köreinek független bíróság előtt kell elszámolnia cselekedeteivel” – mondta Hodorkovszkij, hozzátéve, hogy ennek elérését tűzte ki célul. Szerinte az orosz államfő megdöntötte az alkotmányos berendezkedést, hogy megtartsa hatalmát. A korrupció és a rossz vezetés felemészti az ország gazdasági tartalékait – jelentette ki.

Hodorkovszkij azt is mondta, hogy nem érdekli ugyan a politika, de orosz állampolgárként nem nézheti tétlenül, hogy mi történik. Vlagyimir Putyin toronymagas támogatottságát Stockholm-szindrómaként jellemezte, melynek lényege, hogy a túszok szeretetet kezdenek érezni fogva tartóik iránt. (AFP)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.