Nagyvilág

USA: a Krím Ukrajnához tartozik

Oroszországnak véget kell vetnie az ukrán terület megszállásának – jelentette ki a Kijevben tárgyaló amerikai alelnök.

Joe Biden Petro Porosenko ukrán államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ha az Egyesült Államok és szövetségesei nem beszélnek minden nap a Krímről, az még nem jelenti azt, hogy elfeledkeztek annak törvénytelen elfoglalásáról.

Leszögezte: a félsziget Oroszország általi bekebelezése ellentétes a nemzetközi joggal, és a világközösség semmilyen körülmények között nem fogadhatja el.

Az Egyesült Államok elvárja Oroszországtól, hogy teljesítse a minszki megállapodásokban tett kötelezettségvállalásait, továbbá Vlagyimir Putyin elnöktől, hogy tartsa be az amerikai elnöknek tett ígéreteit. Moszkvának konstruktívan együtt kell működnie Kijevvel, hogy megteremtsék a feltételeit a “szabad, igazságos és veszélytelen” helyi választásoknak a Donyec-medencében.

Az Egyesült Államok érzékeli a gazdasági növekedés jeleit Ukrajnában, ugyanakkor sokat kell még tenni az országban a reformok előbbre vitele, főként a korrupció elleni fellépés terén

– jelentette ki az alelnök.

Ukrajna “nagy árat fizetett” a Majdanon azért, hogy gyökeres változások történjenek az országban. Az amerikai politikus elmondta, hogy Porosenkóval megvitatta az azóta eltelt időszakban elért eredményeket. “Nagyon fontos reformok történtek, növekedni kezdett a GDP, az ipari termelés a mezőgazdasági termékek exportja, stabilizálódott a nemzeti valuta” – jegyezte meg Biden.

Bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb, 190 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik