Nagyvilág

Oroszország megfontolja, szállítson-e fegyvert Afganisztánnak

Oroszország megfontolja azt az újabb afgán kérést, hogy szállítson fegyvert a biztonság megteremtésére a közép-ázsiai ország keleti részébe, jelentette ki hétfőn Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja.

A tisztviselő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva egyúttal hangsúlyozta, hogy a fegyverszállítás elsősorban az Egyesült Államok feladata, amelynek kontingense még mindig Afganisztánban tartózkodik.

Kabulov arra a kérdésre válaszolt, hogy érkezett-e az afgán hatóságoktól kérés pótlólagos orosz fegyverszállításokra, tekintettel az ország keleti részén kialakult romló helyzetre. A különmegbízott azt felelte: “Voltak ilyen kérések, ezeket feldolgozzák, de szakaszosan, ésszerűen és megfontolva”.

Afganisztánban is megjelent és terjeszkedik az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet, amely eddig elsősorban iraki és szíriai területeket vont ellenőrzése alá – írta szombaton a The Times. A tekintélyes brit konzervatív napilap helyszíni riportja szerint a szélsőséges csoport fegyveresei Afganisztán Pakisztánnal határos keleti tartományaiban vették át az uralmat jelentős térségek felett, és máris ugyanolyan brutális kegyetlenkedéseket követnek el, mint szíriai és iraki társaik. A megszállt településeken nyilvános lefejezéseket hajtanak végre, és az ezekről készített filmfelvételeket közzé is teszik online felületeken. Az érintett területekről több tízezren menekültek el.

A The Times forrásai szerint az Iszlám Állam Afganisztánban terjeszkedő ága főleg pakisztániakból áll, akik a határon szivárogtak át. A megjelenő fegyveres egységekkel a helyi tálib lázadók vették fel a harcot, ám az Iszlám Állam alakulatai kétheti küzdelem után vereséget mértek a tálib erőkre, és kiűzték őket az általuk elfoglalt keleti tartományokból. Név nélkül idézett diplomaták a brit lapnak elmondták, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelent egységeinek több pénzük van, mint a táliboknak, de egyelőre nem teljesen világos, hogy honnan finanszírozzák őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik