Nagyvilág

Kaliforniai lövöldözés: az egyik támadó egy Korán-iskola tanulója volt

A kaliforniai San Bernardinóban elkövetett fegyveres vérengzés női résztvevője egy neves pakisztáni Korán-iskola tanulója volt – közölte az iskola egyik oktatója hétfőn az AFP hírügynökséggel.

A 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook szerdán 14 embert megölt, 21-et megsebesített a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.

Malik a Multan városban lévő al-Huda medreszében tanult, amelybe középosztálybeli nők járnak hitük elmélyítésére – mondta az oktató, aki Mukadasz néven mutatkozott be. “Egy kétéves kurzusra járt, de nem fejezte be. Jó diák volt. Nem tudom, miért hagyta el az iskolát, és hogy mi történt vele utána” – mondta az oktató, de arról nem beszélt, hogy Malik mely években járt az iskolába.

A nő 2007 és 2013 között a multani Bahauddin Zakarija egyetemen gyógyszerészetet tanult, és ottani évfolyamtársai azt állítják, hogy a medreszébe az egyetemmel párhuzamosan járt, esténként. Az egyik évfolyamtárs elmondta, hogy Malik viselkedése teljesen megváltozott a medreszés órák hatására. “Egyre komolyabb és szigorúbb lett” – mondta, neve mellőzését kérve. Ezt egy másik évfolyamtárs is megerősítette.

Az al-Huda Pakisztán legismertebb női Korán-iskolája, sőt vannak fiókintézményei az Egyesült Államokban, az Egyesült Arab Emírségekben, Indiában és Nagy-Britanniában is, Kanadában pedig éppen most épül egy medreszéje. Nem tudni, hogy az iskolának van-e kapcsolata szélsőséges szervezetekkel, de korábban bírálták amiatt, hogy a tálib lázadókéhoz közel álló ideológiát hirdet.

Malik korábban Pakisztánban és Szaúd-Arábiában élt, és azért kapott amerikai vízumot, mert az Egyesült Államokban élő Syed Rizwan Farook menyasszonya lett. Az amerikai nyomozók azt gyanítják, hogy a nő tette radikális iszlamistává a férfit. Keresik a választ arra, hogy a nőnek egyik vagy másik országban volt-e kapcsolata szélsőséges iszlamistákkal.

Az AFP megkérdezte a multani iskola egyik vezetőjét is arról, hogy Malik valóban ott tanult-e, de ő nem volt hajlandó ezt megerősíteni, noha nem is tagadta. Kijelentette viszont, hogy semmi közük a San Bernardinói-i támadáshoz. “Nem vagyunk felelősek tanulóink egyéni akcióiért” – hangoztatta.

A pakisztáni kormány egy ideje problematikusnak tartja a Korán-iskolákat, azzal vádolja őket, hogy intoleranciát hirdetnek, sőt a szélsőségesség melegágyai. Iszlámábád megpróbálta megszerezni az ellenőrzést felettük, de ez számos vallási vezetőből felháborodást váltott ki. Pervez Rasíd tájékoztatási miniszter egyenesen kijelentette, hogy a medreszék “az analfabetizmus és a tudatlanság egyetemei”.

A Los Angeles Times című amerikai napilap pénteken azt jelentette, hogy Malik férje, Syed Rizwan Farook kapcsolatban állt legalább két szélsőséges szervezet, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szombat reggeli nyilatkozata szerint a két merénylő a szervezet “követője” volt.

Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, arra viszont eddig nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá.

(AFP, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik