Nagyvilág

ENSZ: A muszlim menekültek elutasítása a terrorizmust támogatja

A muszlimok elutasítása a terrorista szervezetek toborzását segíti.

Azok az országok, amelyek elutasítják a szíriai menekülteket azon az alapon, hogy ők muszlimok, azok támogatják az Iszlám Államot és más szélsőséges csoportokat. Illetve hozzájárulnak a terrorizmus hordozta veszélyhez is – mondta Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Amikor emberek azt mondják: nem fogadnak be szíriai menekülteket, mert azok muszlimok, akkor ezek az emberek a terrorista szervezeteket támogatják és lehetővé teszik számukra, hogy hatékonyabban toborozzanak

– fogalmazott a főbiztos egy genfi sajtótájékoztatón.

A múlt hónapban történt párizsi merényletek legalább egyik támadója szíriai menekültként érkezett a balkáni útvonalon keresztül – állítják rendőrségi és titkosszolgálati források. Ugyanakkor a támadásokat megelőzően is számos európai országban folyt vita, vagy született döntés a határok lezárásáról a menekültek előtt. Guterres úgy fogalmazott, korábbi portugál miniszterelnökként megérti a kormányok késztetését arra, hogy terrorellenes stratégiákra hagyatkozzanak a biztonsági kérdés kezelésénél, azonban önámítás lenne azt hinni, hogy csupán ezekkel a stratégiákkal és katonai beavatkozással meg lehet oldani.

Lényegi eleme a megoldásnak, hogy a terrorszervezetek lehetséges újoncait meg kell győzni arról, hogy az iszlamistákhoz való csatlakozás nem útja a saját haragjuk, aggodalmaik és jövőképük kifejeződésének.

Az európai támadásokat egy-két személlyel lehet kapcsolatba hozni, akik a hatalmas menekültárral érkeztek, de a probléma lényegét tekintve európai, amit a határok lezárása nem fog tudni megoldani – mondta a menekültügyi főbiztos. Hozzáfűzte: minél nagyobb a szíriai menekültek iránti ellenszenv, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy az IÁ, vagy más szélsőségesek toborozni fognak soraikban az európai országok területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik