Nagyvilág

Dacian Thunder – hadgyakorlat Székelyföldön

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 07. 14:20

Szárazföldi NATO-hadgyakorlat lesz amerikai, román és moldovai csapatok részvételével a Duna-deltáában, Aranyosgyéresen pedig román-amerikai légi gyakorlat.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a Plantinum Lynx 16-2 fedőnevű közös taktikai és lövészeti gyakorlatra vasúton érkeztek amerikai tankok, ágyúk és egyéb nehézfegyverek Bulgáriából. A gyakorlaton – amely szárazföldi lövészetből és páncélos harci műveletekből áll – a fekete-tengeri amerikai katonai jelenlétet rotációs rendszerben biztosító tengerészek és tengerészgyalogosok is részt vesznek.

Ugyanebben az időszakban – december 4. és 20. között – zajlik a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszponton és az erdélyi Aranyosgyéresen a Dacian Thunder 2015 amerikai-román közös légi hadgyakorlat második szakasza. Ennek keretében mintegy 200 román és 350 amerikai katona végez közös gyakorlatokat a román MiG-21 LanceR típusú harci repülőgépekkel és IAR-330-as helikopterekkel, valamint amerikai A-10-es csatarepülőkkel.

A Krím félsziget orosz elcsatolása után az ukrán válságra adott válaszként a NATO emelte készenléti szintjét, és rotációs katonai manővereket kezdett az Oroszországtól tartó keleti tagállamok – közük Románia – területén a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása céljából.

Romániában az év folyamán egymást érték a nemzetközi hadgyakorlatok, szeptemberben úgynevezett integrációs egységet (NFIU), december elsején pedig hadosztály-parancsnokságot avattak Bukarestben a NATO gyorsreagálású erői számára. A tervek szerint még idén működőképessé válik az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai támaszpontja is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.