Nagyvilág

Orosz-török konfliktus orosz hajókat foglaltak le

Törökország provokációval vádolja az oroszokat, miközben négy hadihajót foglalt le.

Egy orosz tengerész állítólag rakétavetőt vett a vállára, miközben egy orosz hadihajó fedélzetén áthajózott a Boszporuszon – az esetről az NTV török televíziós csatorna tett közzé fényképeket. “Az, hogy egy orosz katona rakétavetőt vagy valami hasonlót tegyen közszemlére, mialatt áthalad (a szoroson) egy orosz hajó fedélzetén, provokáció” – jelentette ki az esettel kapcsolatban Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter. Hozzátette: ha Ankara “veszélyes helyzetet észlel, megadja a szükséges választ”.

A Boszporusz kiemelt stratégiai jelentőséggel bír Oroszország számára, mivel ez az egyetlen szoros, amelyen keresztül a fekete-tengeri flotta ki tud futni a világ tengereire. A szorosban az első világháborút lezáró lausanne-i békeszerződés értelmében szabadon áthaladhatnak külföldi hadi- és kereskedelmi hajók.

A török hatóságok a két ország közti feszültségek közepette a hétvégén lefoglaltak négy, orosz zászló alatt közlekedő hajót a fekete-tengeri Samsun kikötőjében, mivel nem voltak rendben a papírjaik – jelentette vasárnap az Ihlas hírügynökség. Az eset még szombaton történt, azóta három orosz hajó helyzete rendeződött, és elhagyhatták a török kikötőt. A negyedik hajó viszont továbbra is Samsunban vesztegel.

A múlt héten Oroszország öt török hajónak tiltotta meg, hogy kikössön a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében. Oroszország és Törökország kapcsolata azután romlott meg, hogy a török légierő lelőtt egy szíriai célpontokat támadó orosz vadászbombázót, miután az Ankara állítása szerint megsértette a török légteret. Moszkva tagadja a légtérsértést, az eset óta pedig szankciókat jelentett be Törökországgal szemben, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatásával vádolta Ankarát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik