Nagyvilág

Afganisztánban terjeszkedik az Iszlám Állam

Ott is nekiláttak a lefejezéseknek és a lakosság terrorizálásának, de nem tudni, ki finanszírozza őket.

Afganisztánban is megjelent és terjeszkedik az Iszlám Állam, mely eddig főleg iraki és szíriai területeket tartott ellenőrzése alatt – írta szombaton a The Times. A brit napilap szerint a szélsőséges fegyveresek a Pakisztánnal határos keleti afgán tartományokban vették át az uralmat és ugyanolyan brutális kegyetlenkedéseket követnek el, mint Irakban és Szíriában. A megszállt településeken nyilvános lefejezéseket hajtanak végre és az erről készült felvételeket közzéteszik az interneten. Az érintett területekről több tízezren menekültek el.

A lap által idézett diplomáciai források szerint meglepetésként hatott a terrorszervezet afganisztáni jelenléte. A fegyveres egységek főleg a határon átszivárgó pakisztániakból állnak, velük a helyi tálib lázadók felvették a harcot, de kétheti küzdelem után az Iszlám Állam erői kerültek ki győztesként az összecsapásokból és kiűzték a tálibokat.

Egyelőre nem világos, honnan finanszírozzák a terroristákat, de már börtöneik és bíróságaik is vannak a megszállt területeken, melyek lakosságát „vadállati terrorral” igyekeznek elrettenteni az ellenállástól. A dzsihádisták a 34 afganisztáni tartományból 25-ben folytatnak toborzó kampányt, céljuk a „kalifátus” új tartományának létrehozása az afganisztáni-pakisztáni határon keresztülnyúlóan. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik