Nagyvilág

Megint késeltek Hebronban

Újabb késeléses merénylet történt péntekre virradóra a ciszjordániai Hebronban. Egy izraeli katona megsebesült, a két merénylőt pedig lelőtték a biztonsági erők – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Az izraeli katonát egy tizenkilenc és egy tizenhat éves palesztin támadta meg, késükkel könnyebb sérüléseket okoztak neki. A két merénylőt lelőtték. Egyikük az Iszlám Felszabadítás nevű párt tagja. A merénylet előtt egy internetes bejegyzésben búcsúlevelet írt, amelyben a pártjához való csatlakozás szólított.

Egy nap leforgása alatt ez már a második késeléses merényletkísérlet volt Izraelben, illetve a megszállt területeken. Csütörtök este egy palesztin a jeruzsálemi óváros mellett rendőrautóban ülő rendőrt sebesített meg késével – őt is lelőtték a közelben tartózkodó biztonságiak.

Éjszaka egy ciszjordániai telepesfaluhoz vezető úton lövéseket adtak le egy izraeli autóra, de senkinek sem esett baja, csak az autóban keletkeztek károk. Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek hasonló támadások, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik