Nagyvilág

Még idén kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

Menekült gyerekek (Array)
Menekült gyerekek (Array)

Még az idén kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság Magyarország ellen a júliusban és szeptemberben életbe lépett menekültügyi és határrendészeti törvénymódosítások miatt – tudta meg a Népszabadság. A lap értesülései szerint Brüsszel elégedetlen a kifogásaira adott magyar válaszokkal, ezért decemberben úgy dönthet, hogy hivatalos figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel kezdetét veheti a kötelezettségszegési eljárás, azonban a végleges határozat még nem született meg.

Vera Jourová igazságügyekért felelős biztos az Európa Parlament szerdai vitanapján azt mondta: bár megérkezett november 5-én a magyar kormány válasza az Európai Bizottság a törvénymódosításikkal összefüggésben feltett kérdéseire, de az nem oszlatta el az aggodalmakat.

A Bizottság 12 oldalas leve hat ponton vélte aggályosnak a módosításokat. Többek között a magyar–szerb határon beérkező menedékkérelmek szinte rendszerszerű elutasítását, a határátlépés büntetőjogi szankcionálását, a határátkelők bezárását, a hadseregnek biztosított határrendészeti hatásköröket nehezményezik és hiányolják az elutasító menekültügyi döntések hatékony jogorvoslatát.

A lap forrásai szerint a menekült gyermekekkel való bánásmód az egyik fő kifogás a törvénymódosításokkal szemben.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik