Külföld

Szijjártó Péter: a terroristák egész pályás támadást indítottak

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 03. 14:11

Párizs, Ankara, Bejrút, Mali és az orosz utasszállító repülőgép felrobbantása a Sínai-félsziget felett azt bizonyítja, hogy eljött a végső visszaszámlálás ideje, a világ legbrutálisabb terrorszervezeteinek hálózata egész pályás támadást indított a civilizált világ, azon belül pedig Európa ellen – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciáján.

A politikus úgy fogalmazott: ha a civilizált világ nem tud összefogni, ha nem tud egyetértésre jutni, akkor nem fogja tudni legyőzni ezt a generációs jelentőségű kihívást, amit az Iszlám Állam (IÁ) jelent. Ha a civilizált világ veszít ebben a harcban, akkor mindannyian áldozattá fogunk válni – szögezte le.

Európa ma védtelen – mondta a külügyminiszter -, “hiszen legyengítettük a saját védekezési rendszerünket, ma Európa képtelen arra, hogy megvédje a külső határait. Ezért én azt gondolom, hogy Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy az EBESZ – amely egy rendkívül széles körű biztonsági szervezet, ahova mindenfajta kultúrából, vallásból, kereskedelmi, gazdasági integrációkból jönnek tagállamok – összefogja a civilizált világnak ezt a részét, és egyesítsük az erőfeszítéseinket a terrorizmussal, a terrorral, és azon belül is az Iszlám Állammal szemben”.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy “ha nem érünk el átütő sikert rövid időn belül az Iszlám Állammal szemben, akkor az egyre több területet fog elfoglalni, egyre több embernek kell elmenekülnie, akkor pedig Európa nem fogja bírni a nyomást és destabilizálódik. Ezt pedig el kell kerülni”.

Megfogalmazása szerint a második világháború lezárása óta soha nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet Európában, mint most. “Ma Európában a terrorfenyegetettség a mindennapi élet részévé vált, ráadásul egy olyan bevándorlási hullám sújtja Európát, amelynek keretében napi szinten 6-10 ezer ember jön be az Európai Unió területére úgy, hogy a nagy részükről nem tudjuk, hogy éppen kicsoda, és miért jön” – tette hozzá.

A civilizált világnak két dolgot kell tennie – szögezte le Szijjártó Péter. “Elsősorban tiszteletben kell tartanunk egymást, egymás különböző kultúráját, vallását és nem szabad egymásra kényszeríteni a saját magunk által fontosnak tartott értékeket, valamint növelni kell az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseinket katonákkal, légicsapásokkal, kiképzésekkel” – fejtette ki.

.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.