Nagyvilág

Hamis tolerancia szerint különböztetik meg az arab menekülteket Ausztriában

A nemek szerinti külön oktatás az osztrák külügyminiszter szerint hamisan értelmezett tolerancia, és az alapjogok tiszteletben tartására szólított fel.

Az osztrák munkaügyi központ (AMS) szeptember óta végzi a menekültek kompetenciavizsgálatát, vagyis felmérik a nyelvtudásukat és azt is, hogy milyen munkakörökhöz értenek leginkább. A központ az arab nőket és férfiakat külön csoportban teszteli és oktatja, miközben más származás esetében nem választják szét nemek szerint az embereket.

Az AMS vezetője szerint el szeretnék kerülni, hogy az arab országokból származó menekültek esetleg a vegyes csoportok miatt ne látogassák a kurzusokat.

Sebastian Kurz külügyminiszter az alapjogok tiszteletben tartására figyelmeztetett, és abszurdnak nevezte a megkülönböztetést. A miniszter szerint nem helyes így megkérdőjelezni a női és férfi egyenjogúságot, főleg az integrációs folyamat kezdetén nem. Aki Ausztriába megy, annak tiszteletben kell tartania az ország alkotmányát, törvényeit és az alapértékeket – hangsúlyozta az integrációs ügyekért is felelős miniszter.

Még mindig sok migráns utazik keresztül az országon, kevesen maradnak Ausztriában. A déli határrésznél nyugalom van. A tervezett 3,7 kilométeres kerítés előkészületi munkálatait már az elmúlt hétvégén elkezdték. Az építkezés várhatóan jövő héten indul meg, miután megállapodtak az érintett földterületek tulajdonosaival.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik