Nagyvilág

Romániai terrorvád: Kukába rejtették volna a petárdából készült bombát

Egy október 10-ei összejövetelükön tervezték el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai, hogy petárdákból összeállított robbanószerkezetet hoznak működésbe – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Mobillal robbantottak volna

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) abban a táblabírósághoz eljuttatott kérésben közölt részleteket az állítólagos merényletkísérletről, amellyel elérte Beke Istvánnak, a HVIM kézdivásárhelyi szervezete elnökének előzetes letartóztatását.

A gyanúsított állítólag azt mondta, a bombát úgy is fel tudja robbantani, hogy sem ő, sem családja nem lesz a városban. Beke István az október 10-i találkozón elmagyarázta társainak, hogy egy mobiltelefonról a főtéri üzlethelyisége térfigyelő kameráját is távolról el tudja érni, hogy figyelemmel követhessék a román nemzeti ünnepen rendezendő felvonulást – idézte a Mediafax a DIICOT előzetes letartóztatási kérelmét.

Állítólag megbeszélték, hogy a robbantáshoz egy új mobiltelefont használnak, amelyet aztán megsemmisítenek, Beke Attila pedig vásárolt is egy új készüléket a Rezistent telefon.ro webáruháztól.

“Megér egy próbát, nem tudhatod, ízlik-e a pizza, ha nem kóstolod meg. Legalább szerzünk egy kis tapasztalatot” – idézte az ügyészség a lehallgatott beszélgetés résztvevőit, akik a “pizzát” a házi készítésű bomba fedőneveként használták.

Közvetlen kapcsolat a Jobbikkal

A Mediafax úgy tudja, a DIICOT-nál október 23-án tett feljelentést a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a HVIM Kovászna megyei csoportja ellen. A SRI ebben úgy fogalmazott, hogy a csoport tagjai “közvetlen kapcsolatban állnak a magyar szélsőséges Jobbik politikai alakulat, és a – magyar Alkotmányvédelmi Hivatal által terrorista jellegű szervezetként elismert Betyársereg” vezetőivel.

A tavalyi évtől kezdődően egyes külföldiek, illetve kettős állampolgárok fizikai képességeik fejlesztésére bátorították a szélsőségesen nacionalista HVIM romániai tagjait, erőszakos cselekmények elkövetése érdekében, amelyek autonomista és revizionista célkitűzéseik megvalósulásához (Nagy Magyarország helyreállításához) vezethetnek

– írta az előzetes letartóztatási kérelmében a DIICOT. A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének szándékával gyanúsítanak, amit 10-től 25 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet a román büntető törvénykönyv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik