Nagyvilág

Mindent elégetnek, amit találnak – menekültek próbálják túlélni a fagyhalált

Mindent elégetnek, amit találnak – menekültek próbálják túlélni a fagyhalált

Hetek óta több ezren laknak a görög-macedón határ melletti kis falu vasútállomásán. Idomeni (vagy görögül Eidomeni) most a menekültválság kulcspontja. Az immár kéthetes szabályozás szerint csak a szírek, afgánok és irakiak léphetnek be Macedóniába és folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé. Így Idomeniben rengetegen torlódtak fel: Iránból, Marokkóból, Dél-Szudánból, de még Nepálból is érkeztek ide emberek. Ezek az országok nincsenek nyilvántartva háborús zónaként, pedig sok helyütt permanens polgárháború pusztít vagy épp földrengések sorozata tett élhetetlenné városokat. Akik a görög oldalon várakoznak, azt mondják, az nem opció számukra, hogy visszainduljanak. Van, aki több mint két hete sátrazik a késő őszi görög pusztában.
Menekültek Idomeniben
24.hu – Kaufmann Balázs

Idomeni vasútállomása pár száz méterre található a határtól. A vasúti átkelőhely lett az áteresztő pont az elmúlt hónapokban Macedónia felé a menekült emberek tömegeinek. A görög hatóságok busszal szállítanak ide mindenkit az ország területén található táborokból, amelyek közül a legnagyobb Athénban van, de sokan érkeznek taxisok, embercsempészek segítségével is.

_MG_0148
24.hu – Kaufmann Balázs

Az út Macedónia felé november közepéig járható volt a menekültek számára, ám azóta csak a háborús zónáknak számító országok állampolgárai léphetnek be az országba. A szortírozást segítendő Macedónia pár nap alatt kerítést épített a határra. Előbb egy szögesdrótból eszkábáltat, majd a magyarhoz hasonló kerítésrendszert.

_MG_0276
24.hu – Kaufmann Balázs

A görög gazdaság az elmúlt hónapokban próbált talpra állni. Az infrastruktúra állapota háború utáni helyzet benyomását kelti. Az ország érdeke az, hogy minél hamarabb, minél kevesebb gondot okozva keresztezzék azt a menekülők tömegei. Az idomeni helyzet púp a görögök hátán.

_MG_0174
24.hu – Kaufmann Balázs

Ha már így esett, ebből is próbálnak gazdasági hasznot húzni a helyi görögök. Sokan árulnak ételt és italt az idomeni táborban. A tél közeledtével azonban csak a táplálékkal nem lehet túlélni.

_MG_0313
24.hu – Kaufmann Balázs

A tábor területén mindenhol tüzek égnek. Rőzsét, rongyokat, papírt, vasúti talpfát – mindent elégetnek az emberek, amit találnak a környéken.

_MG_0277
24.hu – Kaufmann Balázs

A helyszínen van több nemzetközi segélyszervezet, ám munkájukat – csak úgy, mint eddig – számos kritika éri. Több olyan sátor is akad, amelyben a segélyszervezetek kollégái alszanak, míg a menekültek a szabad ég alatt töltik az éjszakát.

_MG_0262
24.hu – Kaufmann Balázs

Több független önkéntes is segíti az itt élőket. Ők sátrakat biztosítanak, de egy egész vagont is elfoglaltak az állomáson veszteglő szerelvényből, ahol minden nap háromszor főznek a menekülteknek.

_MG_0284
24.hu – Kaufmann Balázs

A független önkéntesek azt mondják, számukra részben politikai kiállás is az idomeniek segítése. Sokan közülük arra ösztönzik a menekülteket, hogy képviseljék igazukat.

_MG_9983
24.hu – Kaufmann Balázs

Egy nappal azelőtt, hogy a macedónok befejezhették volna a kerítés itteni szakaszát, heves tüntetés tört ki, erről láthatták korábban videóriportunkat. A menekültek kövekkel dobálták a határ vonalát biztosító rendőröket, akik előbb visszadobáltak, majd könnygázgránátokat hajítottak a tömegbe. Miután lecsillapodtak a kedélyek, pár órán belül elkészült a kerítés a sínek fölött.

_MG_0594
24.hu – Kaufmann Balázs

A legnehezebb az éjszaka átvészelése Idomeniben. Az emberek ébren töltik az éjszakát, hogy a tűz körül mozogva elkerüljék a fagyhalált.

_MG_0517
24.hu – Kaufmann Balázs

A feszültség is ilyenkor a legnagyobb. Szinte minden nap tüntetnek a menekültek a határnál, amire válaszul a macedón rendőrök felsorakoznak és a vízágyút is készenlétbe helyezik.

_MG_0571
24.hu – Kaufmann Balázs

Egy hétfői tüntetésen marokkóiak csoportja vonult a kerítés elé. A hangadójuk – a fiú a fenti fotón – bemászott a GYODA-ként ismert szögesdrótok közé, hogy jelezze, mindenre elszánt, hogy elhagyhassa Görögországot és elmehessen feleségéhez Belgiumba.

_MG_0615
24.hu – Kaufmann Balázs

Mások a béke pártján állnak. Amíg a tüntetés zajlik, ez a férfi távolabb, a sínek között imádkozik Allahhoz. Még azok is, akik két hete táboroznak Idomeniben azt mondják, egyetlen irányba indulnak csak el: Európa felé.

_MG_0498
24.hu – Kaufmann Balázs
Olvasói sztorik