Külföld

Mindent elégetnek, amit találnak – menekültek próbálják túlélni a fagyhalált

Kaufmann Balázs
Kaufmann Balázs

videóriporter. 2015. 12. 02. 19:48

Hetek óta több ezren laknak a görög-macedón határ melletti kis falu vasútállomásán. Idomeni (vagy görögül Eidomeni) most a menekültválság kulcspontja. Az immár kéthetes szabályozás szerint csak a szírek, afgánok és irakiak léphetnek be Macedóniába és folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé. Így Idomeniben rengetegen torlódtak fel: Iránból, Marokkóból, Dél-Szudánból, de még Nepálból is érkeztek ide emberek. Ezek az országok nincsenek nyilvántartva háborús zónaként, pedig sok helyütt permanens polgárháború pusztít vagy épp földrengések sorozata tett élhetetlenné városokat. Akik a görög oldalon várakoznak, azt mondják, az nem opció számukra, hogy visszainduljanak. Van, aki több mint két hete sátrazik a késő őszi görög pusztában.
24.hu – Kaufmann Balázs

Idomeni vasútállomása pár száz méterre található a határtól. A vasúti átkelőhely lett az áteresztő pont az elmúlt hónapokban Macedónia felé a menekült emberek tömegeinek. A görög hatóságok busszal szállítanak ide mindenkit az ország területén található táborokból, amelyek közül a legnagyobb Athénban van, de sokan érkeznek taxisok, embercsempészek segítségével is.

24.hu – Kaufmann Balázs

Az út Macedónia felé november közepéig járható volt a menekültek számára, ám azóta csak a háborús zónáknak számító országok állampolgárai léphetnek be az országba. A szortírozást segítendő Macedónia pár nap alatt kerítést épített a határra. Előbb egy szögesdrótból eszkábáltat, majd a magyarhoz hasonló kerítésrendszert.

24.hu – Kaufmann Balázs

A görög gazdaság az elmúlt hónapokban próbált talpra állni. Az infrastruktúra állapota háború utáni helyzet benyomását kelti. Az ország érdeke az, hogy minél hamarabb, minél kevesebb gondot okozva keresztezzék azt a menekülők tömegei. Az idomeni helyzet púp a görögök hátán.

24.hu – Kaufmann Balázs

Ha már így esett, ebből is próbálnak gazdasági hasznot húzni a helyi görögök. Sokan árulnak ételt és italt az idomeni táborban. A tél közeledtével azonban csak a táplálékkal nem lehet túlélni.

24.hu – Kaufmann Balázs

A tábor területén mindenhol tüzek égnek. Rőzsét, rongyokat, papírt, vasúti talpfát – mindent elégetnek az emberek, amit találnak a környéken.

24.hu – Kaufmann Balázs

A helyszínen van több nemzetközi segélyszervezet, ám munkájukat – csak úgy, mint eddig – számos kritika éri. Több olyan sátor is akad, amelyben a segélyszervezetek kollégái alszanak, míg a menekültek a szabad ég alatt töltik az éjszakát.

24.hu – Kaufmann Balázs

Több független önkéntes is segíti az itt élőket. Ők sátrakat biztosítanak, de egy egész vagont is elfoglaltak az állomáson veszteglő szerelvényből, ahol minden nap háromszor főznek a menekülteknek.

24.hu – Kaufmann Balázs

A független önkéntesek azt mondják, számukra részben politikai kiállás is az idomeniek segítése. Sokan közülük arra ösztönzik a menekülteket, hogy képviseljék igazukat.

24.hu – Kaufmann Balázs

Egy nappal azelőtt, hogy a macedónok befejezhették volna a kerítés itteni szakaszát, heves tüntetés tört ki, erről láthatták korábban videóriportunkat. A menekültek kövekkel dobálták a határ vonalát biztosító rendőröket, akik előbb visszadobáltak, majd könnygázgránátokat hajítottak a tömegbe. Miután lecsillapodtak a kedélyek, pár órán belül elkészült a kerítés a sínek fölött.

24.hu – Kaufmann Balázs

A legnehezebb az éjszaka átvészelése Idomeniben. Az emberek ébren töltik az éjszakát, hogy a tűz körül mozogva elkerüljék a fagyhalált.

24.hu – Kaufmann Balázs

A feszültség is ilyenkor a legnagyobb. Szinte minden nap tüntetnek a menekültek a határnál, amire válaszul a macedón rendőrök felsorakoznak és a vízágyút is készenlétbe helyezik.

24.hu – Kaufmann Balázs

Egy hétfői tüntetésen marokkóiak csoportja vonult a kerítés elé. A hangadójuk – a fiú a fenti fotón – bemászott a GYODA-ként ismert szögesdrótok közé, hogy jelezze, mindenre elszánt, hogy elhagyhassa Görögországot és elmehessen feleségéhez Belgiumba.

24.hu – Kaufmann Balázs

Mások a béke pártján állnak. Amíg a tüntetés zajlik, ez a férfi távolabb, a sínek között imádkozik Allahhoz. Még azok is, akik két hete táboroznak Idomeniben azt mondják, egyetlen irányba indulnak csak el: Európa felé.

24.hu – Kaufmann Balázs
vissza a címlapra

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.