Nagyvilág

Kerry: ne tessék könnygázozni!

Amikor már Amerikának is elege van egy balkáni államocskából, odaküldik a külügyminisztert rendet tenni. Kerrynek elege van a parlamenti könnygázból, a szerb kisebbség letojásából és a túl sok ISIS-harcosból.

Folytatni kell a szerb kisebbségi önkormányzatok felállítására vonatkozó brüsszeli megállapodás megvalósítását Koszovóban, a parlament pedig a vita és nem a könnygáz helye – pirított oda John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Pristinában.

Az amerikai miniszter először látogatott a Balkánra, ahol részt vesz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának csütörtökön kezdődő kétnapos konferenciáján Belgrádban.

Kerry szerint elfogadhatatlan, hogy a koszovói ellenzék hónapok óta könnygázzal akadályozza a törvényhozás munkáját, a brüsszeli megállapodásokat pedig azért is be kell tartani, mert azok az ország fejlődését és integrációját is elősegítik.

Arra szólította fel a kormányt, hogy tegyen szigorúbb intézkedéseket azért, hogy a koszovóiak ne csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, a lakosság arányát tekintve ugyanis a kis balkáni államból mennek a legtöbben a szír és iraki harctérre. Eddig legalább háromszázan csatlakoztak a félkatonai szervezetekhez. “Washington együtt fog működni Koszovóval a szélsőségek, a terrorizmus pénzelése, valamint a Szíriában harcolók visszatérése elleni harcban” – mondta Kerry az MTI szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik