Nagyvilág

Fehér Ház: túl drága a Pentagon terve Guantánamo bezárására

Elutasította a Fehér Ház a Pentagonnak a guantánamói fogolytábor bezárására készített tervét, mert túl drágának vélte, írja a tervet ismerő tisztviselőkre hivatkozva a The Wall Street Journal.

Az amerikai védelmi minisztérium becslései szerint a kubai Guantánamói-öbölben található fogolytábor bezárása, és egy azt helyettesítő létesítmény megépítése 600 millió dollárba (176 milliárd forintba) kerülne. Az új létesítmény építési költsége 350 millió dollár (102 milliárd forint) lenne – írja a lap.

A Fehér Ház visszaküldte a Pentagonnak a tervet, és kérte annak felülvizsgálatát. Az Egyesült Államok évente 400 millió dollárt (117 milliárd forintot) költ a fogolytábor fenntartására.

A guantánamói támaszpont területét 1903-ban vette bérbe Kubától az Egyesült Államok. Az 1959-ben hatalomra került forradalmi kormányzat megszállt országrésznek tekinti az öblöt, és követeli a visszaadását.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után a Bush-kormány által 2002-ben létrehozott fogolytábor bezárása egyike volt Barack Obama amerikai elnök 2008-as kampányígéreteinek. Ugyanakkor az ennek érdekében tett lépések – elsősorban a kongresszus ellenkezése miatt – a vártnál jóval lassabb ütemben haladtak, a novemberben elfogadott amerikai védelmi költségvetés pedig megnehezíti a börtöntábor bezárását az elnök számára. A The Wall Street Journal szerint Obama még tesz egy utolsó próbát ígérete betartására, mielőtt jövőre távozna a Fehér Házból.

Jelenleg 107 embert tartanak fogva a Kuba szigetén lévő börtönben, ami azt jelenti, hogy Barack Obama hivatalba lépése óta több mint a felére csökkent a foglyok száma.

(WSJ, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik