Nagyvilág

Erdogan: senki nem vádolhatja Törökországot az Iszlám Állam olajával

A török államfő ismét visszautasította Oroszország vádjait, és tartja korábbi állítását, hogy lemond, ha bebizonyosodok az orosz állítások.

Törökország még nem vesztette el a lelkiismeretét, hogy terrorista szervezetektől kapjon olajat. Nem érzelmi indíttatásból fogunk cselekedni, hanem a nemzetközi diplomácia diktálta lépéseket teszünk

– mondta az államfő a török televízió élő adásában.

Recep Tayyip Erdogan megismételte egy korábbi nyilatkozatát miszerint lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja az általa hangoztatott vádakat.

Korábban az orosz védelmi miniszterhelyettes beszélt arról, hogy Törökország vezetői és maga az államfő családja is benne van az Iszlám Állam fekete olajbizniszében.

Az iraki és szíriai törvényes tulajdonosoktól ellopott olaj legfőbb fogyasztójának Törökország számít. A tudomásunkra jutott értesülések szerint ebbe a törvénytelen vállalkozásba az ország legfőbb politikai vezetését, Erdogan elnököt és családját is bevonták. Nem egyszer beszéltünk a terroristákkal való összejátszás veszélyeiről.

Az olaj hatalmas mennyiségben és ipari méretekben, több ezer teherautóból álló élő olajvezetéken át jut el Törökország területére

– mondta Anatolij Antonov.

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások az Iszlám Állam olajkereskedelemből származó bevételeit felére csökkentették. A dzsihadisták napi bevételei két hónap leforgása alatt három millióról (882 millió forintról) másfél millió dollárra csökkentek – nyilatkozta a nap folyamán Szergej Rudszkoj tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnökségének műveleti vezetője, aki hozzáfűzte, hogy emellett a terroristák jelentős pénzeszközöket, valamint fegyvereket, lőszert és más anyagi támogatást is kapnak tevékenységükhöz.

Rudszkoj szerint a szélsőségesek mintegy 8500 tartálykocsival rendelkeznek, amelyekkel naponta 200 ezer hordó olajat képesek szállítani.

A tábornok szerint három fő útvonalon juttatják el az olajat az ISIS ellenőrzése alatt álló iraki és szíriai területekről Törökországba. A nyugati útvonal török földközi-tengeri kikötőkhöz, az északi a török Batman nevű településen lévő olajfeldolgozó üzemhez, míg a keleti a Cizre településen lévő hatalmas átrakodó bázishoz vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik