Nagyvilág

Törökország 150 millió dollárja bánhatja az orosz gazdasági bosszút

zoldsegek(960x640)(2).jpg (zöldség, egészséges ételek, )
zoldsegek(960x640)(2).jpg (zöldség, egészséges ételek, )

A török zöldségek és gyümölcsök importját leállító orosz döntés akár 150 millió dollár veszteséget is okozhat a török exportálóknak – idézett szakértőket a Dünya című török gazdaság lap kedden.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy Oroszország “heteken belül” leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját, válaszul arra, hogy a török légierő a múlt héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. A büntetőintézkedés azért csak hetek múlva lép életbe, mert időt akarnak hagyni az orosz vállatoknak új beszerzési források felkutatására.

A török cégek szerint akár 190 ezer tonnányi zöldség és gyümölcs maradhat a nyakukon. A török piac ezt a mennyiséget csak részben, jelentős árengedménnyel tudja felszívni, a zöldségek és gyümölcsök egy része kereslet hiányában valószínűleg tönkremegy. A Rosszelhoznadzor orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat kedden jelentette be, hogy 108 tonna baromfihúst küldött vissza a határról Törökországba. A négy konténernyi termék egy része ugyanis át volt címkézve, és találtak olyan húst is, amelynek a szavatossága április 14-én lejárt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik