Nagyvilág

Tényleg minden ötödik brit muszlim támogatja a dzsihádot?

A legolvasottabb brit bulvárlap alaposan elferdítette egy közvélemény-kutatás eredményét.

Jókora vihart kavart Nagy-Britanniában a legolvasottabb bulvárlap, a Sun múlt hétfői száma: „Ötből egy brit muszlim szimpatizál a dzsihádistákkal” – ez állt öles betűkkel a címlapon.

Nem mind dzsihádista, aki Szíriában harcol

A Sun egy közvélemény-kutatásról számolt be, amit ezer Nagy-Britanniában élő muszlim megkérdezésével készítettek a párizsi merényletek után. Az egyik kérdés így szólt:

Melyik kijelentés áll az ön nézeteihez legközelebb?

  • Nagyon szimpatizálok azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyják az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzanak a Szíriában harcolókhoz.
  • Némileg szimpatizálok azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyják az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzanak a Szíriában harcolókhoz.
  • Nem szimpatizálok azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyják az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzanak a Szíriában harcolókhoz.
  • Nem tudom.

A BBC emlékeztetett arra, hogy a kérdésben egyáltalán nem szerepelnek dzsihádisták, ami azért fontos, mert attól még, hogy valaki Szíriába megy, nem feltétlenül csatlakozik szélsőséges csoportokhoz, éppúgy harcolhatnak a terroristákkal szemben álló lázadó csoportok oldalán is.

A megkérdezettek 4 százaléka mondta, hogy nagyon szimpatizál és 14 százalékuk, hogy némileg szimpatizál a Szíriában harcolókkal, ebből hozta ki a Sun, hogy ötből egy ember a „dzsihádistákkal” szimpatizál.

Vita a szavakról

Név nélkül megszólalt egy személy, aki részt vett a felmérés elkészítésében, ő azt mondta, kellemetlenül érzi magát amiatt, ahogy ezt az összetett kérdést kezelték. Azt mondta, egy válaszadó sem volt, aki támogatná a dzsihádistákat, de volt egy nő, aki például azt fejtette ki, hogy sajnálatból érez szimpátiát azokkal, akiknek a terrorszervezet kimosta az agyát. Vita kerekedett a szóhasználatból is, mert a szimpátia nem feltétlenül jelent egyetértést.

A manchesteri egyetem szakértője, Maria Sobolewska szerint sokkal célravezetőbb lett volna, ha „szimpátia” helyett egyszerűen azt kérdezik, támogatják-e a merényleteket. Ez esetben a szélsőségesek mellett kiállók aránya hibahatáron belül maradt volna.

Az elferdített címlap óta a közvélemény-kutatást elkészítő Survation is elhatárolódott a Suntól. „Nem értünk egyet azzal, ahogy a felmérést tálalták a címlapon” – közölték. A lap viszont azt válaszolta erre, hogy nem a kutatócég dolga eldönteni, hogy a szerkesztőség hogyan értelmezi az eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik