Nagyvilág

Látni is alig lehet, akkora a szmog Pekingben

A munkavégzést is korlátozni kellett, hogy csökkenjen a légszennyezés.

Miközben Hszi Csin-ping elnök a párizsi klímacsúcson tartja a frontot, Pekingben súlyos korlátozásokat kellett bevezetni, mert 35-ször haladta meg az egészségügyi határértékeket a légszennyezettség mértéke. A tüdőszöveteket károsító apró részecskék koncentrációja köbméterenként 900 mikrogrammra nőtt, míg a WHO által meghatározott legmagasabb érték mindössze 25 mikrogramm.

A kormány elrendelte, hogy a gyárakban és építkezéseken csökkentsék a munkavégzést. Utóbbiak esetében azért, mert nagy porral járnak. A látótávolság néhány száz méterre esett vissza, az épületeknek csak a körvonala látszik. A levegőben füstszag terjeng, az emberek maszkban járkálnak az utcákban.

Az elmúlt három évtized gazdasági növekedésének következményeként a kínai városok a világ legszennyezettebb helyei közt vannaik, köszönhetően a széntüzelésű erőműveknek és az autóhasználat robbanásszerű terjedésének. Mostanra az ország kommunista vezetése is kapcsolt és egyre inkább támogatják a megújuló energia használatát, de még így is több mint 60 százalékban szénből fedezik a szükségleteket. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik