Külföld
Pope Francis gives a press conference during his flight from Bangui to Rome on November 30, 2015. Pope Francis arrived as "a pilgrim of peace" in conflict-ridden Central African Republic on November 29, flying in from Uganda on what will be the most dangerous destination of his three-nation Africa tour.  AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE / AFP / GIUSEPPE CACACE

Ferenc pápa kerülgette az óvszerhasználat kérdését

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 12. 01. 09:26

Szerinte erre akkor kell visszatérni, ha már megoldották a világ nagyobb gondjait.

Igyekezett megkerülni a válaszadást Ferenc pápa, amikor afrikai útjáról hazafelé tartva az óvszerhasználatról kérdezték újságírók. A kérdés azért merült fel, mert Afrikát erősen sújtja az AIDS-járvány, a katolikus egyházat pedig gyakran kritizálják azért, mert a szexuális védekezéssel szembeni álláspontja csak elmélyíti a problémát. Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek például azt mondta, hogy az óvszerhasználat nem megfelelő eszköz a HIV-vírus elleni harcban, és csak ront a helyzeten.

Afrikai látogatásán Ferenc pápa is foglalkozott az AIDS kérdésével, Ugandában egy kórházban fertőzött gyermekeket látogatott meg, akiket egyenként megcsókolt, és megköszönte az egyház által foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak, hogy törődik velük.

Afrikából hazafelé tartva, a repülőn tartott sajtótájékoztatót az egyházfő, akit felbosszantott az a kérdés, hogy változtat-e az egyház az óvszerhasználattal kapcsolatos álláspontján a HIV-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A pápa szerint ez a kérdés túl marginális, az emberiségnek ennél nagyobb dolgokkal kell szembenéznie. „Nem szeretek belemenni ennyire gyakorlati kérdésekbe, amikor emberek halnak meg azért, mert nem jutnak vízhez, ételhez, vagy nincs megfelelő lakhatásuk” – mondta. Szerinte ha ezeket a dolgokat sikerült megoldani, akkor rá lehet térni az óvszerhasználatra és az AIDS-re.

A pápát egyébként felvillanyozta első afrikai útja, azt mondta, végig meglepetést okozott neki, hogy az emberek mennyire apró dolgokban képesek megtalálni az örömöt. Elítélte, hogy Afrikát a történelem során végig idegen erők zsákmányolták ki, megemlítve a rabszolgakereskedelmet és azokat, akik elvitték a kontinens vagyonát. Afrika mártír, a kizsákmányolás áldozata, ezért szereti ezt a kontinenst – mondta az egyházfő. (AP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.