Nagyvilág

Putyinnál tiltólistán Soros alapítványa

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Az orosz Legfőbb Ügyészség nemkívánatossá nyilvánította a Nyílt Társadalom Intézetet.

A legfőbb ügyész hivatalának szóvivője közölte, hogy Soros György alapítványa is felkerült azon nemkívánatos civil szervezetek listájára, amelyek „veszélyt jelentenek az orosz alkotmányos rendszerre és az állam biztonságára”. Még tavasszal tucatnyi külföldi civil szervezetet nyilvánított nemkívánatossá és javasolta kitiltását is az országból az orosz parlament felsőháza.

Az úgynevezett hazafias lista megalkotásához a jogalapot a “a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek betiltásáról” szóló törvény teremtette meg, amit Putyin elnök májusban írt alá. Ebben az áll, hogy azokat a nem kormányzati szervezeteket nyilváníthatják nemkívánatosnak, amelyek veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjét. Ezek működését betilthatják, munkatársait felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják.

Nyár elején a parlament két kommunista párti képviselője indítványozta az ügyészségnél, hogy Soros alapítványát sorolják e kategóriába. A Kreml akkor tagadta, hogy bármi köze lenne ehhez. Soros György alapítványa 1995-től 2003-ig volt aktív Oroszországban. Ebben az időszakban több mint 64 ezer egyetemista, tanár és professzor kapott ösztöndíjat. Jelenleg az alapítvány támogatását élvezi néhány kulturális intézmény – írja a KamaraOnline.

A mostani moszkvai bejelentés időzítésének köze lehet ahhoz, hogy néhány napja a külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel, Szabadság Érdemrenddel tüntette ki az ukrán elnök Sorost. A magyar származású amerikai üzletembernek Petro Porosenko személyesen adta át az elismerést, és az átadási ceremónián kiemelte, hogy Soros tevékenysége jelentősen hozzájárult a jelenleg Ukrajnában zajló demokratikus változásokhoz.

A kitüntetés hivatalos indoklása szerint Soros György az érdemrendet

az ukrán állam nemzetközi tekintélyének erősítéséért tett személyes szolgálataiért, a szociális és gazdasági reform megvalósításához való jelentős hozzájárulásáért és sokévi eredményes munkásságáért

kapta. Soros György egyébként kivételt tett Ukrajnával, hiszen “negyedévszázad alatt semmilyen állami kitüntetést nem fogadott el egyetlen országtól sem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik