Külföld
AppleMark

Ferenc pápa: a keresztények és a muszlimok testvérek

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 30. 11:33

Ferenc pápa fokozott biztonsági óvintézkedések közepette ellátogatott hétfőn a vallásközi konfliktus sújtotta Közép-afrikai Köztársaság fővárosának központi mecsetébe, ahol a gyűlölet és az erőszak elutasítására szólította fel a keresztényeket és a muszlimokat.

A keresztények és a muszlimok “testvérek”, és a békéért kell síkraszállniuk – mondta a katolikus egyházfő hatnapos afrikai körútjának befejező és egyben legveszélyesebb állomásán, Banguiban, a Koudoukou mecsetben. Aki azt mondja, hogy hisz Istenben, annak a béke emberének kell lennie – hangsúlyozta.

A két éve kirobbant közép-afrikai vallásközi harcok egyik fő helyszínén, a főváros PK5 nevű negyedében épült mecsetben a pápa arra emlékeztetett, hogy a keresztények és a muszlimok sokáig békében éltek együtt Banguiban. Az erőszak miatt a főváros 122 ezer fős muszlim közösségének nagy része elmenekült, és mára mindössze 15 ezren maradtak, többségük a PK5 kerületben. A negyedet két hónappal ezelőtt elvágták a külvilágtól a keresztény milíciák, amelyek nem engedik a muszlimoknak a kerület elhagyását.

“Mondjunk közösen nemet a gyűlöletre, a bosszúra, az erőszakra, különösen arra, amelyet egy vallás vagy Isten nevében követnek el. Isten a béke, a szalám” – mondta Ferenc pápa a béke arab nevét is használva. A mecset imámja, Tidiani Moussa Naibi is a vallási csoportok békés együttélését kérte.

A közel 5 millió lakosú Közép-afrikai Köztársaságot 2013 eleje óta sújtja vallásközi konfliktus, amelyben muszlim lázadók és keresztény milíciák állnak egymással szemben. A harcokban már több ezren vesztették életüket, és minden ötödik lakó hátrahagyta otthonát az erőszak miatt. A két tábor súlyos erőszakcselekmények elkövetésével vádolja egymást.

A katolikus egyházfő hétfő délután utazik vissza Rómába az Alitalia olasz légitársaság egyik különgépének fedélzetén. Indulása előtt még tart egy misét a közép-afrikai függetlenség atyjaként tisztelt katolikus Barthélémy Bogandáról elnevezett, 30 ezer férőhelyes bangui stadionban. A 78 éves pápa afrikai körútja keretében Kenyát és Ugandát is felkereste.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.