Külföld

A Világbank elnöke szerint kreatív megoldások kellenek a klímaváltozás elleni küzdelemben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 30. 11:00

A Világbank elnöke szerint kreatív megoldások kellenek az éghajlatváltozás kihívásai, egyebek mellett az aszály, az áradások és az ennek következtében kialakult szegénység elleni küzdelemben.

Jim Kim a Reuters hírügynökségnek a hétfőn kezdődött párizsi klímacsúcs kapcsán adott interjújában elmondta: a termőterületek helyreállítása, vízerőművek létesítése és gyáripari munkalehetőségek teremtése menekültek számára mind olyan innovatív megoldások, amelyek megvalósításába több pénzt és erőfeszítést kellene fektetni.

A Világbank múlt héten indított útjára egy üzleti tervet, amely az afrikai kontinens klímaváltozással kapcsolatos “ellenálló-képességének” növelését tűzte ki célul. A bank 5,7 milliárd dollárral járul hozzá várhatóan a 16,1 milliárd dolláros tervhez, amelynek része az aszálynak ellenállóbb kukorica, búza és rizsfélék kinemesítése, termőföldek visszaszerzése és a zöld energiához való hozzájutás megkönnyítése.

A Világbank elnöke kiemelte a vízerőművekben rejlő lehetőséget, mivel az így előállított energiára nagy szüksége van Afrikának. A szubszaharai térségben élők kétharmadának nincs hozzáférése az elektromos áramhoz – mondta, hozzátéve: a kontinens jövője nem képzelhető el energiaszegényen, az iskolák világításától az inkubátorok működtetéséig mindenhez szükség van energiára.

Véleménye szerint a vízerőművekben rejlő lehetőségeket sokkal jobban ki lehetne használni Afrikában. Jelenleg a kontinens potenciális vízenergia-forrásainak csak mintegy tíz százalékát hasznosították.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.