Nagyvilág

Párizsi klímakonferencia: nem érte el az ENSZ a célját

Nem érte el az ENSZ a célját a párizsi klímakonferencián. A nemzeti felajánlások alapján az előre kitűzött 2 Celsius-fok felett lesz a hőmérséklet-emelkedés 2100-ra.

Az ENSZ tervei szerint 2 Celsius-fokon belül tartanák a hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti időkhöz képest. Az egyezményhez csatlakozott 195 országból 183 tett felajánlást az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, így 2100-ra 2,7 és 3,5 Celsius-fok között lehet a globális hőmérséklet-emelkedés – számol be az MTI.

A felajánlást tett országok a káros gázok kibocsátásának 95 százalékáért lehetnek felelősek.

A legnagyobb szennyezők Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és India. A világ 10 legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója felelős az emisszió mintegy 70 százalékáért, így Kína 24, az Egyesült Államok 15, az Európai Unió 10, India 6, Oroszország 4,9, Japán 2,9, Brazília 2, Irán és Indonézia egyaránt 1,6-1,6, valamint Kanada 1,5 százalékkal.

Az egy főre jutó éves kibocsátásban azonban Katar áll az élen, őt az Egyesült Államok és Ausztrália követi. A negyedik helyen Oroszország áll, az ötödik Németország, majd Nagy-Britannia, Kína és India.

Az ENSZ adatai szerint az üvegházhatású gázkibocsátás 35 százalékáért az energiaipar, 24 százalékért a mező-és erdőgazdálkodás a felelős, 21 százalékot juttat a légkörbe az ipar, 14 százalékot a közlekedés és 6 százalékot az építőipar.

A globális emisszió 76 százalékát a szén-dioxid, 16 százalékát a metán, 6 százalékát a dinitrogén-oxid és 2 százalékát a fluor alapú gázok teszik ki.

Az ENSZ 2010-ben fogadta el a célkitűzést, hogy a klímaváltozás legrosszabb hatásainak – az áradásoknak, aszályoknak és a tengerszint-emelkedésnek – a megelőzéséhez legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld légkörének hőmérséklete az iparosodást megelőző időkhöz viszonyítva.

Ahhoz, hogy a 2 Celsius-fokos emelkedés tartható legyen, az üvegházhatású gázkibocsátásnak 2025-ben nagyjából 11-13 milliárd tonnával, 2030-ban 15-16 milliárd tonnával kéne kevesebbnek lennie a felajánlott mennyiségeknél a tudósok becslései szerint.

Klímakutatók emlékeztetnek arra, hogy egy 2 Celsius-fok fölötti felmelegedésnek már visszafordíthatatlan következményei lennének. A brit meteorológiai szolgálat novemberben közzétett előrejelzése szerint már idén egy Celsius-foknál nagyobb lehet a Föld hőmérsékletének növekedése az 1850 és 1900 közötti időszak átlagához viszonyítva a januártól szeptemberig mért adatok alapján. Ezzel a Föld klímaváltozása túljutott a veszélyes felmelegedés kapujának tekintett 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéshez vezető út felén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik