Nagyvilág

Menekülttáborba látogatott, fegyverletételre szólított fel a pápa

„Isten mondja ki a végső szót. És ez a szó a szeretet lesz.”.

A fegyverek letételére, békére és szeretetre szólított fel Ferenc pápa afrikai útjának utolsó és egyben legveszélyesebb állomásán, a vallási konfliktus dúlta Közép-afrikai Köztársaságban.

A pápai út mottója egy, Lukács evangéliumából származó idézet: „Evezzünk át a tó túlsó partjára”(Lk 8,22). „Még akkor is, amikor elszabadulnak a gonosz erői, a keresztényeknek emelt fővel kell válaszolniuk, készen kell állniuk csapások elszenvedésére ebben a csatában, amelyben Isten mondja ki a végső szót. És ez a szó a szeretet lesz. Felszólítok mindenkit, aki igazságtalanul használja e világ fegyvereit, hogy tegye le ezeket a halált hozó eszközöket” – mondta a pápa a főváros, Bangui székesegyházában tartott miséjén.

Szentbeszédében a pápa azt ajánlotta a hívőknek, hogy szeressék ellenségeiket, mert az megóv a bosszúállás kísértésétől és a végtelen megtorlásba való süllyedéstől. Az afrikai politikusok által gyakran eszközként használt etnikai megosztottságokra utalva a katolikus egyházfő leszögezte, hogy meg kell tudni szabadulni a család és a vér megosztottságot kiváltó koncepcióitól.

Közel félmillió menekült

A Közép-afrikai Köztársaságban csaknem három éve vallási alapú fegyveres konfliktus dúl, amelynek során több ezer embert gyilkoltak meg. Mintegy 460 ezren menekültek a szomszédos Kamerunba, Csádba és Kongóba a belharcok elől, és hasonló számban találni az országban belső menekülteket.

Ferenc pápa vasárnap délelőtt érkezett meg Banguiba, ahol találkozott Catherine Samba-Panza ideiglenes államfővel és az országban akkreditált diplomatákkal. A találkozón úgy fogalmazott, hogy a béke zarándokaként és a remény apostolaként megbékélésre, a fegyverek letételére és a béke megszilárdítására bátorítja az országot. Reményét fejezte ki, hogy a közelgő választásokkal új korszak nyílik a Közép-afrikai Köztársaság történelmében.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Az egyházfő találkozott a protestáns közösségek képviselőivel is, ellátogatott egy menekülttáborba, majd a helyi papság és főpásztorok jelenlétében bemutatott mise előtt Bangui székesegyházánál ünnepélyesen megnyitotta a Vatikánban december 8-án kezdődő, az irgalmasságnak szentelt év legelső, afrikai kapuját.

„Mindannyian békét, irgalmat, megbékélést, megbocsátást és szeretet kérünk” – mondta a pápa a kaput megnyitva. A pápa a szentmise után fiatalokat gyóntat, majd este kilenckor kezdődik a katedrális előtti téren az imavirrasztás. Hétfőn az egyházfő felkeresi a helyi mecsetet és az afrikai állam muzulmán közösségének képviselőivel találkozik, délután pedig visszatér a Vatikánba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik