Nagyvilág

Sajtótájékoztató közben lőttek agyon egy híres ügyvédet Törökországban

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek szombaton egy közismert, a kurdok ügye mellett elkötelezett ügyvédet, aki éppen sajtótájékoztatót tartott a zömében kurdok által lakott délkelet-törökországi Diyarbakirban.

Tahir Elcit, a helyi ügyvédi kamara elnökét fejbe lőtték, amikor nyilatkozatot olvasott fel a sajtó képviselői előtt – közölték kórházi források és szemtanúk.

A fegyveresek tüzet nyitottak Elcitre és vele együtt ügyvédek egy csoportjára. A rendfenntartók azonnal beavatkoztak, a lövöldözésben több újságíró és legalább három rendőr megsebesült. A tettesek elmenekültek, kézre kerítésükre rendőrségi hajsza indult.

Az ügyvéd ellen októberben eljárás indult, mert a televízióban azt mondta a betiltott, a kurd autonómiáért fegyveres harcot folytató Kurdisztáni Munkáspártról (PKK), hogy “nem terrorista szervezet”. Október 20-án irodájában őrizetbe vették, majd a “terrorizmus sajtó útján való védelmezése” címén egy isztambuli bíróság vádat emelt ellene, de bírói felügyelet mellett szabadlábon maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik