Nagyvilág

Rátámadtak az ENSZ egyik békefenntartó táborára Maliban

Rakétákat lőttek ki ismeretlenek szombat hajnalban az ENSZ egyik békefenntartó táborára Mali északi részén. Két guineai békefenntartó és egy szerződéses alkalmazott meghalt – közölte a helyi ENSZ-misszió (MINUSMA).

A támadók a Kidal városban lévő táborra lőtték ki a négy vagy öt rakétát, amelyek a halálos áldozatokon túl 14 ember sebesülését okozták, köztük négynek az állapota súlyos – mondta a MINUSMA szóvivője.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, meg akarták dönteni a központi kormányzatot is. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradó francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A legutóbbi erőszakcselekmények egyike volt, amikor november 20-án lázadók megtámadtak egy luxusszállodát a mali fővárosban, Bamakóban, túszokat ejtettek, és végül 20 ember életét vesztette. A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet közölte, hogy embereik és a Massina Felszabadítási Front állt a támadás mögött. Kedden pedig egy robbanószerkezet ölt meg egy polgári ENSZ-alkalmazottat Timbuktutól mintegy 25 kilométerre nyugatra.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik