Nagyvilág

Strasbourg rábólintott: indulhat a Magyarország elleni kezdeményezés

strasbourgi-birosag(430x286).jpg (strasbourgi bíróság, emberi jogok európai bírósága, )
strasbourgi-birosag(430x286).jpg (strasbourgi bíróság, emberi jogok európai bírósága, )

Az EB vezető politikai testülete, a „biztosok kollégiuma” kedden Strasbourgban döntött róla, hogy a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció Ébredj, Európa nevű kezdeményezését nyilvántartásba lehet venni – tudta meg az Eurológus. A felhívásuk szerint Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit. Ez még csak politikai döntés, azonban hamarosan a Bizottság a formális döntést is meghozhatja.

Amennyiben sikerrel zárul az akció, arra kérnék a Bizottságot, hogy indítsa el a „hetes cikk szerinti eljárást”. Az eljárás első körében megvizsgálnák a magyarországi demokrácia állapotát, és konzultációt indítanának a magyar kormány és a többi tagállami miniszter között a problémásnak vélt ügyekről.

Volt egy fontos hiányzó

Navracsics Tibor nem volt jelen az ülésen, mert ugyanabban az időpontban az oktatási és kulturális miniszterek tanácsülésén vett részt Brüsszelben. Navracsics hétfőn levélben kifogásolta az eljárást, mivel megfogalmazása szerint nehezére esik elfogadni, hogy

egy ilyen döntést az egyetlen olyan kollégiumi ülés napirendjére kellett kitűzni, amelyről hiányoztam az elmúlt két hónapban, anélkül, hogy előtte konzultáltak volna velem

– áll az Eurológus birtokába került levélben. Navracsics tartalmi kifogással is élt, meglátása szerint érzékeny politikai ügyről van szó, amely a kezdeményezés célján messze túlmutató következményekkel járhat, valamint a Bizottság saját jogi szolgálatának is fejtörést okozhatott annak a megindoklása, hogy a kezdeményezésnek helytáll a jogalapja.

Pierre-Arnaud Perrouty az Európai Humanista Föderáció ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta: a szervezetnek nincsen magyar tagja, semmilyen érdek nem vezeti őket, azonban ha megkapják az engedélyt az aláírásgyűjtésre, felveszik a kapcsolatot a magyar partnerekkel. A Bizottság elnöki kabinetjének szóvivője nem kommentálta a kiszivárogtatott leveleket, azt azonban cáfolta, hogy kedden döntés született volna az ügyben. Az Eurológus ezzel szemben úgy értesült, hogy a biztosok ilyen esetben csak politikai hozzájárulást adnak, és a formális döntést a testület akár pár nappal későbbre is időzítheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik